zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Open sollicitatie werkt, mits CV klopt

28 januari 2009 - Meer dan tweederde van de bedrijven reageert positief op open sollicitaties. Werkzoekenden moeten echter hun kwaliteiten en verdiensten bij hun vorige werkgever niet overdrijven. Bijna de helft van de bedrijven vindt CV's namelijk onbetrouwbaar. Dit blijkt uit internationaal onderzoek in opdracht van Accountemps.

Express.be schrijft dat bedrijven met name gebruik maken van de eigen website (57 procent) en advertenties in dagbladen (54 procent) om personeel te vinden. Ze doen veel minder vaak een beroep op online CV databases (21 procent), podcasts (vijftien procent), bedrijfsblogs (negen procent) en sociale netwerksites (zeven procent). 



Onbetrouwbaar

De CV's van kandidaten zijn voor de meeste werkgevers niet altijd even betrouwbaar. De waarheid wordt het meest geweld aangedaan als het gaat over de inhoud van de vorige betrekking, aldus 70 procent van de ondervraagden. Uit het onderzoek blijkt dat sollicitanten verder vooral overdrijven over hun managementkwaliteiten (57 procent) en technische vaardigheden (51 procent), gevolgd door hun laatste salaris (42 procent), softwarekennis (35 procent), taalkennis (30 procent) en opleiding (24 procent).


Bron: Express.be
 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Open sollicitatie opvallend succesvol
 Acht tips voor een relevant CV
 Cv-controle bespaart geld
 Liegen tijdens sollicitatie moet kunnen
 
 
reacties
 
Rene Civile  |   | 
28-01-2009
 | 
12:01 uur
Het is een ouder gegeven dat bij, nadere beschouwing EN controle van het cv, er inconsistenties worden ervaren tussen wat de sollicitant meent te hebben gedaan in de laatste opdracht en wat de opdrachtgever daarvan heeft ervaren.

Ook de gegeven kwalificaties worden maar mondjesmaat gecontroleerd. Binnen het IMCR wordt hier steeds weer de nadruk op gelegd, in navolging van het opzetten van databanken voor de registratie van diplomering en certificeringen zoals de IB-Groep de NVAO en het IMCR.

Doordat opdrachtgevers en werkgevers duidelijk maken wat hun werkelijke behoefte is, op het moment van publicatie, en de betere controle op de voorgegeven credentials, door een sollicitant, wordt er een duidelijker signaal voor verbetering aan alle sollicitanten en kandidaten gegeven.

Wij zien een veel te langzame stijging van de aanvragen tot centrale registratie van management en personeel, t.o.v. de inspanningen die vanuit overheidswege is geleverd om het bedrijfsleven te voorzien van een duidelijke mogelijkheid tot toetsing.

Zowel de aanvragen voor toetsing, als de registratie van credentials van managers en personeel, is sterk verbeterd doch er wordt van beide zijden veel te 'vrijblijvend' mee omgegaan.

Zolang het bedrijfsleven zich niet van deze mogelijkheden tot toetsing bewust is, sterker nog, zelfs nalaat toetsing toe te passen, blijft dit probleem bestaan. In dit geval kan de overheid niet worden nagewezen op het gebrek aan accreditatie en registratie en toetsing criteria.

De middelen zijn er, nu het bedrijfleven zelf nog.

Zie eveneens:
- (Klik hier)
[Onderwijs accreditering en registratie]

- (Klik hier)
MBA, BA en Masters accreditatie en rigistratie]

- (Klik hier)
[Accreditatie en registratie overige certificering en diplomeringen en normeringen.]
Karel  |   | 
29-01-2009
 | 
09:10 uur
Dit verbaast me niets. Ik heb zelf nog geleerd hoe sollicitanten te testen op echt en fabntasie, maar doorgaans waren de cv's goed. Nu wordt iedereen geleerd zich niet alleen te presenteren maar ook de voortreffelijke eigenschappen uit te meten. Lijkt mij het organiseren van teleurstellingen voor die kandidaten, dan wel het ergens terecht komen waar je niet op je plek komt. En voor de werkgever worden cv's een bron van onbetrouwbaarheid. Met dit effect. Jammer. Groet Karel
Rene Civile  |   | 
29-01-2009
 | 
12:15 uur
@ Karel,

Ik denk dat je hier zeker de spijker op de kop slaat. Het veranderen van stijl en aanzet in een cv leid soms tot ongewenste effecten. Persoonlijk blijf ik een voorstander van gewoon jezelf zijn, ook waar het de inhoud van een cv betreft, tot op bepaalde hoogte natuurlijk.

Voor zover er al sprake zou zijn van een generiek standaard, mag je verwachten dat men in staat moet zijn een waarheids getrouw cv op te kunnen stellen. Sommigen hebben hier enige hulp bij nodig. Laad onverlet me dunkt, dat je je cv redigeert naar hetgeen men graag zou 'willen zien'.

Het rond sturen van je cv is een fenomeen op zich met de huidige technieken. Cv's komen namelijk ook op plekken terecht waar je geen weet van hebt. Soms komen twee verschillende cv's, van dezelfde persoon op het bureau van de aanvrager.

Op dat punt kan een cv daarom ook zo authentiek mogelijk blijven, ongeacht wat anderen graag adviseren. Een goede middenweg is de toevoeging aan het begin van het cv van een kleine sectie zg buzzwords. [denk hier bijvoorbeeld even aan : Projectmanager : IT : Change en Release Manager : Telefonie : ]

Doordat veel organisaties een word engine gebruiken om te zoeken naar bepaalde termen in een cv is dit een acceptabele oplossing. Dat scheelt enorme verschillen in cv's van dezelfde persoon.

Bedenk ook eens aan het 'beperkt houdbaar' maken van je cv. Dit betekend dat je in het cv stelt dat het betreffende cv alleen mag worden gebruikt voor de betreffende [omschrijving], door het betreffende agentschap, en dat wordt overeen gekomen dat men het cv vernietigt na de procedure en de cv voorts niet voor andere aanvragen of voor langdurig opslag kan en mag worden gebruikt.

Het klinkt omslachtig maar zo voorkom je dat je cv op plekken terecht komt die je niet hebt afgesproken.

Wat dit onderwerp betreft nog veel verbetering te behalen.
Karel  |   | 
29-01-2009
 | 
12:39 uur
Ik ben iemand die minder van grote concepten houdt dan van eenvoudige tools die werken. Dat heeft denk ik ook te maken met menselijke maat en met datgene wat mensen aankunnen zonder zich te vertillen. Helaas is de wereld niet meer zo. Bling bling is wat de klok slaat. De wereld is echter niet zo bling en niet zo exellent. Er is veel gewoons aan vaardigheid en kunde verloren georganiseerd. Jammer. Er is veel stuk en de weg terug is niet zonder meer mogelijk. Leuk en adequaat boekje: Ontregelen , van Jos van der Lans.

Karel
sandra  |   | 
30-01-2009
 | 
10:09 uur
Wat ik jammer vind van recruiters is dat ze de C.V.'s NIET LEZEN. Hoe vaak kom ik niet op gesprek bij een werkgever en al aan heb gegeven dat ik bepaalde dingen niet doe,zoals nachtdienst of weekend dienst of detachering Jij komt op gesprek en dan blijkt je toch nacht of weekend dienst te moeten draaien. Of toch dat het om detachering draait,terwijl ik de recruiter dit had gevraagd en ik dit ook in mijn cv heb vermeld. Als mensen nou eens op gingen houden om zichzelf te verkopen als een product. Als je een auto koopt ga je als verkoper ook niet melden wat de auto voor kinderziektes heeft. Mensen moeten zich niet verkopen,maar verhuren :-)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10