26 januari 2009 -
Financiële crisis of niet, de Nederlanders behoren onveranderd tot de meest tevreden burgers van de Europese Unie als het gaat om hun dagelijks leven en financiële situatie. Maar liefst 98 procent van de Nederlanders zegt tevreden te zijn met hun leven. Gemiddeld is 76 procent van de Europese burgers tevreden.
Dat blijkt uit de nieuwe Eurobarometer over Nederland, de halfjaarlijkse opiniepeiling van de Europese Commissie. De financiële crisis heeft wel effect op de verwachtingen voor de toekomst. Vooral wat betreft de vooruitzichten voor de economische situatie en de werkgelegenheid zijn de Nederlanders opvallend minder optimistisch dan bij de vorige peiling in april 2008. Bijna twee op de drie voorziet een verslechtering van de economische situatie het komende jaar. Dat is een forse toename vergeleken met 44 procent in de vorige Eurobarometer.
Werkgelegenheid
55 procent denkt dat de werkgelegenheid zal dalen. Daarmee zijn de Nederlanders nog pessimistischer dan de gemiddelde Europeaan (51 procent). Wat betreft de eigen portemonnee zijn de Nederlanders juist weer iets positiever; slechts negentien procent denkt erop achteruit te gaan het komende jaar tegen 27 procent gemiddeld in Europa.
Economische situatie
De economische situatie heeft de criminaliteit en de gezondheidszorg overtuigend van de eerste plaats verdrongen op de lijst onderwerpen die de Nederlanders het meest bezig houden. Voor 64 procent van de ondervraagden is de economie momenteel het belangrijkste issue. Dat is een zeer forse stijging vergeleken met de 22 procent van de vorige peiling en ook veel hoger dan het EU-gemiddelde van 37 procent. De gemiddelde Europeaan vindt stijgende prijzen en inflatie net zo zwaar wegen als de economie, terwijl dat onderwerp voor de Nederlanders pas op de 4e plaats komt met achttien procent.
EU
Als belangrijkste taken voor de Europese Unie noemen Nederlanders de bestrijding van criminaliteit, milieubeleid en gezamenlijk buitenlands beleid. In de rest van Europa bestaat de top drie uit energie, criminaliteit en immigratie. De meeste steun voor het lidmaatschap van de EU is te vinden in Nederland. Acht op de tien Nederlanders vindt het lidmaatschap een goede zaak tegen 75 procent een half jaar eerder. Nederland steekt hiermee duidelijk uit boven het EU-gemiddelde van 53 procent. Op persoonlijk vlak betekent de EU voor de Nederlander vooral de vrijheid om overal in de Unie te kunnen reizen, werken en studeren, gevolgd door de euro en een sterkere invloed in de wereld. Bijna 80 procent denkt dat de Nederlandse stem wordt gehoord in de Europese Unie. Toch meent 55 procent van de Nederlanders dat de EU zijn visie opdringt aan de lidstaten.
Besluitvoriming
Liefst driekwart vindt dat Nederland economisch stabieler is door het lidmaatschap van de eurozone. Dat is de hoogste score van alle landen die de euro hebben ingevoerd. Inmiddels vindt 65 procent van de Nederlanders dat de besluitvorming op het gebied van economie op Europees niveau zou moeten liggen. Deze forse stijging ten opzichte van de vorige peiling (55 procent) heeft waarschijnlijk met de financiële crisis te maken.