19 januari 2009 -
Hoewel de periode na een ontslag financieel en emotioneel vaak zwaar is, zegt de helft van de werknemers dat het ontslag een positieve invloed heeft gehad op zijn loopbaan. 60 procent zit zelfs beter in zijn vel bij zijn nieuwe werkgever.
Onvrede
"Er zijn twee belangrijke redenen voor ontslag," stelt arbeidspsycholoog Hans De Witte. "Of het bedrijf is niet tevreden over u of u niet over uw werkgever. Wie uit onvrede vertrekt, zal dubbel zo gemotiveerd zijn om een baan te zoeken die beter bij verwachtingen past."
Obstakel
Voor slechts drie op de tien was het ontslag een obstakel bij het vinden van een nieuwe baan. Evenveel werknemers spreken van een ronduit negatieve invloed op hun carrière. Maar De Witte nuanceert: "Voor laagopgeleiden met minder kansen op de arbeidsmarkt, kunnen die cijfers wel eens heel anders liggen."
Informatie
Informatie en begrip zijn nog steeds de grote zwarte gaten tijdens ontslagprocedures. Slechts vier op tien zijn tevreden over de uitleg die hij bij zijn ontslag krijgt. Hoewel bij acht op de tien ontslagen de wettelijke verplichtingen gevolgd worden, is slechts de helft van de ontslagenen te spreken over die regelingen. Meer dan één op tien werknemers vond zijn ontslag trouwens terecht. Bijna twee op tien vond het zelfs noodzakelijk. Bij een collectief ontslag ervaart 27 procent van de werknemers dat zo.
Bron:Express.be