Flexibel werken leidt tot ruzies met het thuisfront
14 januari 2009 -
Flexibele werkuren en een grote baanautonomie worden vaak als toverformules gezien om de balans tussen werk en privé te garanderen. Onderzoekers van de Universiteit van Toronto komen op 6Minutes.be echter tot een tegengestelde conclusie.
‘Als we onze dagindeling maar zelf kunnen bepalen, dan zouden we een stuk relaxter zijn’, denken we vaak. Uit het onderzoek komt echter naar voren dat een ouderwetse negen-tot-vijf baan het privéleven het beste beschermt.
Meer werk
Mensen die grotendeels hun eigen werkschema bepalen, worden veel vaker buiten de ‘normale’ werkuren benaderd omtrent werkgerelateerde kwesties. Bovendien zijn ze eerder geneigd werk mee naar huis te nemen. Hetzelfde geldt voor mensen die veel autonomie in hun werk hebben.
Onbegrip
Eenmaal thuis raken de werk- en privé taken verstrengeld. Of dat goed is voor de concentratie is nog maar de vraag. In ieder geval leiden de conflicterende rolverwachtingen van het werk en thuis tot conflicten tussen huisgenoten. Vooral diegene die netjes tijdens kantooruren werkt toont weinig begrip voor het oeverloze bezig zijn van de andere.
Bron:6Minutes
Goed dat er meer aandacht komt voor dit obstakel tegen het e-werken; de verstrengeling van werk en prive. Voor sommige beroepsgroepen is dit inherent aan het werk (denk aan de huisarts) maar veel mensen moeten leren om in zelfstandigheid werk en prive in de thuissituatie te combineren.
Dit leren is mogelijk door gerichte training, waarbij de nadruk moet liggen op de eigen leiderschapseigenschappen en de kwaliteit van de communicatie met de (remote) collega's.
Natasja
|
|
15
-
01
-
2009
|
07
:
48
uur
Laat ik dit nou toevallig gisteravond ruzie over flexwerken en verwachtingen van de huisgenoot hebben. Uiteindelijk goed opgelost door concrete afspraken hierover te maken met elkaar en open communicatie met elkaar te houden. Afbakening en focus dus om betere scheiding aan te brengen tussen werk en privé! Soms kan je nu eenmaal niet voorlopen op een specifieke planning waar je het liefst de regie over houdt.
Ik snap het probleem van verstrengeling. Werk en prive gescheiden houden terwijl ze deels op dezelfde plek plaatsvinden is wel te trainen. De andere voordelen als: meer uren per dag voor je kinderen, minder files, minder kantoorkosten, beter voor het milieu, zijn de effort wel waard!
Gaat het om de balans privé-werk of om de (onuitgesproken) verwachtingen en (belemmerende) overtuigingen van de betrokkenen? Als je, zoals Natasja schetst, goede afspraken met elkaar maakt, is flexibel werken prachtig, zowel voor jezelf, als voor je gezin als voor je omgeving en het milieu.
Maar meestal realiseren mensen zich niet dat hun huisgenoten verwachtingen hebben over de relatie. En dan is het heel gemakkelijk om het flexibel werken te gebruiken als uitlaatklep voor onvervulde relatieverwachtingen.
Trouwens, ook zonder flexibel werken nemen veel mensen hun werk mee naar huis. Piekeren tijdens de tv over werkgerelateerde problemen, lezen 's avonds en in het weekend hun mail en maken alvast een agenda in hun hoofd voor de volgende dag? Niets nieuws onder de zon!