Quote-miljardair bruskeert bankiers op topman-verkiezing
13 januari 2009 -
Frits Goldschmeding, oprichter van Randstad en nu multimijardair, heeft zich gisteravond in een emotioneel betoog hard afgezet van de financiele sector in Nederland. Op het Nationale Management Diner in Noordwijk aan Zee brak hij spontaan een lans voor het Midden en Klein Bedrijf, dat volgens hem nu zwaar te lijden heeft onder het wanbeleid van de banken.
De 75-jarige ondernemer barstte daarbij bijna in tranen uit.
Goldschmeding was geen officiele spreker op het Management Diner, waar tradtioneel de Topman van het Jaar bekend wordt gemaakt. Die eer ging dit jaar naar Econcern-baas Ad van Wijk.
MKB
Goldschmeding stond na een discussie tussen DNB-directeur Henk Brouwer, SNS-directeur Sjoerd van Keulen en beurscommentator Willem Middelkoop onverwacht op om zich vervolgens in een schijnbare opwelling te beklagen. Volgens de oprichter en grootaandeelhouder van Randstad Holding, maken de banken het het MKB onnodig moeilijk en zijn juist de ondernemers nodig om de economie op gang te houden en te brengen. "Niet de banken horen op het podium, maar de ondernemers." Hij oogste daarmee een groot applaus van de aanwezige ondernemers en managers.
Eindelijk iemand die dit eens luid en duidelijk wil communiceren. Het kan toch niet zo zijn dat banken op het (belasting)geld blijven zitten wat zij van Wouter Bos hebben gekregen!
Frits Goldschmeding heeft in zijn betoog volkomen gelijk gehad. In een ander commentaar, over de excessieve beloningen in de financiele sector, hier in MOL, had ik daar ook al een opmerking over gemaakt.
De financiele sector heeft jaren lang de financiele reserves en winsten over de ruggen van hun consumenten opgestreken en er heeft zeker individuele verrijking plaats gevonden. Ik denk alleen al de ondoorzichtige berekeningen en beloningen van o.m. verzekeringen en hypotheken en allerlei financiele constructies.
Heden ten dage is diezelfde financiele sector niet eens in staat inzichtelijk te maken waar alle kosten en marges naar toe gaan wanneer er sprake is van be-eindiging van een dergelijke financiele constructie. Wel dat het de klant aanzienlijke bedragen kost in elk geval.
Nu heeft men het in de financiele sector erg slecht. Dit is volkomen te wijten aan eigen incompetentie, mismanagement, inhaligheid en regelrechte onkunde. Daar hoeft niemand over te twijfelen. De politiek springt bij.
Bos gebruikt hiervoor de middelen die door de belastingbetaler, dus ook zeker het MKB, werden opgebracht. De banken passen vervolgens weer een hele beproefde oude taktiek toe. Namelijk die van de doorberekeningsvertraging.
Positieve renteschommelingen die diezelfde consument ook behoren toe te komen worden maar mondjesmaat door de banken toegekend waardoor, op die hele grote bedragen, de banken eigen solvabiliteit weer op denkt te kunnen krikken.
Tegelijkertijd roepen de banken 'scherper' te gaan kijken naar de leningen en hypotheek verschaffingen naar consumenten. Volgens deze financiele sector is het met name daar 'een beetje' fout gegaan. Hoe bedoelt men dit?
De financiele sector heeft decennia lang enorme winsten geboekt maar blijkt door mismanagement niet in staat tegenslagen op te kunnen vangen en wijst vervolgens naar diens consumenten. Ik heb van Wouter Bos helemaal niets vernomen over de doorlichting van overheidswege op ALLE financiele constructies door banken en verzekeringsmaatschappijen ooit bedacht op kosten van de consumenten/belastingbetalers.
Ik krijg van zowel de politiek als de financiele sector een steeds zuurdere smaak in de mond als ik zie hoe zij momenteel met de consumenten/belastingbetaler om aan het gaan zijn. De rekeningen worden namelijk bij hen neergelegd die feitelijk niets hebben kunnen doen aan het debacle waar men nu tegen aan kijkt, maar er wel voor mag gaan betalen.
Deze garantie telt wel degelijk voor de toekomst. Niemand heeft nog steeds een werkelijk diep excuus gekregen van die financiele sector die nu heel hautain denkt het MKB maar niet te hoeven bedienen maar zich graag laten spekken door hetzelfde MKB.
Dat vind ik persoonlijk misschien nog wel de grootste belediging aan ons van Bos en diezelfde financiele sector.