13 januari 2009 -
Ad van Wijk, bestuursvoorzitter van het energiebedrijf Econcern, is uitgeroepen tot Topman van het Jaar 2008. Hij ontving de bijbehorende award tijdens het Nationale Management Diner in Noordwijk aan Zee. Vorig jaar was Van Wijk ook een van de vijf finalisten, maar toen ging de titel naar Sjoerd van Keulen van SNS Reaal.
Naast Van Wijk waren dit jaar genomineerd: John Paul Broeders (Vopak), Frits van Eerd (Jumbo Supermarkten), Bert Heemskerk (Rabobank) en Klaas Wester (Fugro).
Groei
De Econcernbaas wordt in het juryrapport geprezen voor de groei die hij heeft weten te realiseren. Het bedrijf, dat wereldwijd actief is, behoort tot de snelste groeiers van Europa. In 2007 groeide de omzet van Econcern met 86 procent tot 443 miljoen euro. De winst groeide met 96 procent tot 85 miljoen euro. "Hoewel ook de sector alternatieve energie lijdt onder de kredietcrisis, blijven de langetermijnvooruitzichten goed. Begin december kondigde Van Wijk aan dat Econcern samen met onder meer de Chinese oliemaatschappij Cnooc windparken ontwikkelt ter waarde van 863 miljoen euro. Het managen van de groei (doelstelling 2012: ruim 8 miljard euro) is een grote uitdaging voor Van Wijk, die meer entrepreneur dan manager is," aldus het juryrapport.
Jury
De verkiezing Topman van het Jaar is een gecombineerde vak- en publieksprijs. Na een voordrachtsronde stelde een jury de top vijf van finalisten op. De lezers van internetmagazine Managersonline.nl, het tijdschrift FEM en leden van Managers Netwerk Nederl and bepaalden vervolgens de winnaar.
De jury bestond dit jaar uit publicist en adviseur Grimbert Rost van Tonningen, hoogleraar Strategisch Management, Henk Volberda, Ron Jansen (partner bij Ebbinge & Company) en hoofdredacteur Arne van der Wal van FEM.
Voorgangers
De verkiezing Topman van het Jaar wordt sinds 1997 georganiseerd. Vorig jaar werd Sjoerd van Keulen (SNS Reaal) verkozen tot Topman van het Jaar. Hij werd voorgegaan door Abel Slippens (Sligro, 2006), Peter Elverding (DSM, 2005), Gerard Kleisterlee (Philips, 2004), Jaap Blokker (Blokker Holding, 2003), Ad Scheepbouwer (KPN, 2002), Karel Vuursteen (Heineken, 2001), Cor Boonstra (Philips, 2000), Cees van der Hoeven (Ahold, 1999), Kees Storm (Aegon, 1998) en Frits Goldschmeding (Randstad, 1997).
Van harte gefeliciteerd met deze prachtige en welverdiende erkenning namens de 299 andere duurzame energie bedrijven van de Duurzame Energie Koepel.
Michael J. van der Klaauw
|
|
14
-
01
-
2009
|
08
:
32
uur
Van harte gefeliciteerd met deze onderscheiding. Voor kenners een bevestiging, voor niet ingewijden een signaal hoe duurzame energie prachtkansen biedt.
Van harte gefeliciteerd met deze uitverkiezing. Dank aan de lezers van Managersonline, FEM en Managers Netwerk Nederland dat zij deze ondernemer en manager hebben gezien als een goed voorbeeld voor anderen. En voor iedereen die het nog niet wist: Bert Heemskerk is behalve aan de Rabo ook nog topman bij Econcern. Met dergelijke topmensen aan boord ziet de toekomst er duurzaam uit.
Ton Plekkenpol
|
|
15
-
01
-
2009
|
10
:
00
uur
Felicitaties waard. Wat raar dat de heer Bert Heemskerk nu wél aanwezig is. Eerdere initiatieven door de Renaissance Groep werden niet begrepen en doorgestuurd naar andere bestuursleden van de bank. Misschien is de afwezig toch meer establishment dan duurzaamheid in dit geval.De waarde van relaties worden toch nog teveel ingeschat op de top 10 van Bekende Nederlanders en onskentons netwerken. Of diploma's die in dit land nog steeds schijnen model te staan voor persoonlijkheid, vernieuwingspassie en sociologisch inzicht in veranderingen met hart en ziel. Het schoont de agenda wel lekker, maar brengt weinig vreugde in het vernieuwen van geest en inzicht. En daar smacht Nederland naar. Dit is eigenlijk geen felicitatie maar een aanmoediging. Want mannen in bewustwording en duurzaamheid hebben het lang niet makkelijk in dit land waar old boys maar wat graag meedoen, mits het hen meer versierselen oplevert.
Beste Ton,
Bert Heemskerk was genomineerd, maar niet aanwezig op de bijeenkomst afgelopen maandag. Ik was er wel.
De crisis beheerste de bijeenkomst. Drie voordrachten en een paneldiscussie. Alle drie de heren met inspiratie, ook met de wens naar verandering, maar volledig gevangen in het bestaande en zonder durf tot co-creativiteit. De aanklacht door de journalist en een schamel boetekleed van de bankheren, echter alle drie verbonden en tot elkaar veroordeeld in het oude, het oude denken, het oude systeem, het oude toezicht en het oude handelen. Het is ze moeilijk kwalijk te nemen. In een crisis is de korte termijn het acteergebied.
Natuurlijk gaat het om geweldige sommen geld. Er was daarover best een zekere relativeringzin. Ik meen ook dat geld wel immens belangrijk lijkt, maar het is maar geld dat we nodig hebben als uitvinding van ons economisch systeem. Pas als geld als bezit wordt ervaren, wordt geld belangrijk. Bezit denken heeft veel met angst te maken en zo ontstaat ook hebzucht en zo kan een crisis in het bezitsysteem ontstaan.
Anders was de stemming onder de aanwezigen. In het algemeen heerste er optimisme over de eigen kracht en de wil om niet door de crisis geregeerd te worden. Aan de tafels waaraan ik deelnam was er oprecht verlangen het anders te doen, de ontwikkelingen ter discussie te stellen en zelf inspanning te leveren. Die gesprekken stemmen hoopvol en inspireren de nieuwe weg verder te gaan. Ik denk dat daar weer contacten zijn gemaakt die kunnen verbinden.
Ad van Wijk wil ik zeker feliciteren. Een man met visie en vernieuwend denken. Hij was aanwezig en sprak met hart. Hopelijk kan hij de verhoogde aandacht goed invullen.