5 januari 2009 -
Zelfs als u alleen werkt, kan het een wereld van verschil maken wie de taak uitvoert. Deze vreemde paradox is afkomstig van creativiteitsexpert Jurgen Wolff, die in zijn nieuwe boek ‘ Focus: the Power of Targeted Thinking, uitlegt dat we allemaal vele alterego’s hebben.
"Soms ben je heel gericht bezig, soms laat je je leiden door je nieuwsgierigheid. Soms ben je meegaand en soms ben je vastbesloten de dingen op jouw manier te doen," zegt hij. Meestal laten we het aan het toeval over welk alterego op dat moment de touwtjes in handen heeft. Het bewust maken en regelen van dit proces is volgens Wolff echter de sleutel tot succes.
Overschakelen
Laat u zich bijvoorbeeld door uw nieuwsgierige alterego leiden als u van plan bent uw kantoor op te ruimen, dan kan het zijn dat u op een ongelezen tijdschrift stuit en er vervolgens niets meer uit uw handen komt. Deze persoonlijkheid is echter weer zeer effectief als u gaat brainstormen. Voor u aan een taak begint, kunt u dus het beste bedenken welke vaardigheden hiervoor het belangrijkst zijn en vervolgens overschakelen naar de betreffende mindset. Dit herhaalt u steeds als u aan iets nieuws begint.
Namen
Wolff stelt zelfs voor elk alterego een eigen naam te geven. Denk aan ‘Nieuwsgierig Aagje’ voor wanneer u uw gedachten de vrije loop moet laten. ‘Atilla’ als de situatie absolute concentratie en vastberadenheid vereist, ‘Zuster Harmonie’ als de nadruk moet liggen op samenwerking en ‘Pietje Precies' als de taak accuratesse vereist. "Door dergelijke namen te gebruiken, wordt het eenvoudiger om in de juiste state-of-mind te komen. Zie ze als een ezelsbruggetje."
Stappenplan Vindt u het nog steeds moeilijk om te wisselen tussen uw alterego’s, dan raadt Wolff de volgende stappen aan:
1. Benoem de taak die u af wilt handelen.
2. Benoem de vaardigheden die hiervoor nodig zijn.
3. Denk terug aan een moment waarop u die vaardigheid gebruikte, ook al was dat in een hele andere context. Denkt u dat u niet over de juiste vaardigheid beschikt, denk dan aan iemand die hem wel heeft en stel u voor hoe die persoon de situatie aan zou pakken.
4. Gebruik al uw zintuigen. Hoe zien dingen eruit, hoe klinken ze, hoe ruiken ze, hoe voelen ze in de betreffende mentale staat?
5. Merkt u tijdens de uitvoering dat het benodigde alterego wegglipt, stop dan even en haal het bewust terug.
6. Zodra de taak volbracht is, maakt u uw hoofd leeg.
Dit klinkt allemaal een beetje raar, maar Wolff zegt dat veel deelnemers aan zijn workshops hierdoor een manier hebben gevonden om niet alleen meer gedaan te krijgen, maar bovendien meer plezier te beleven aan taken die ze eerder liever vermeden.
Niet nieuw, maar wel effectief. Sinds de introductie van Transactionele Analyse in de jaren vijftig zijn er allerlei varianten geweest op het inzetten de Ouder, de Volwassene en het Kind in jezelf. Dit bovenstaande idee is er daar een van. Juist voor managers biedt dit soort basale 'mensenkennis'veel houvast. Zowel voor het managen van jezelf, als voor het managen van mensen en relaties.