zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Salaris Nederlandse CEO bestaat voor 35 procent uit bonussen

10 december 2008 - Vergeleken met internationale standaarden ontvangen Nederlandse senior managers een groot aandeel van hun beloning in de vorm van bonussen en winstdeling. Echter, dit patroon geldt niet voor het middle management en de meer junior werknemers.

Deze bevindingen komen uit een door Watson Wyatt uitgevoerde analyse van de verschillen tussen de patronen in variabele beloning in 57 landen. Volgens het Watson Wyatt Global 50 Remuneration Planning Report bestaat het basissalaris voor senior executives in Nederlandse bedrijven voor gemiddeld 35 procent uit bonussen en winstdeling. Daarmee neemt Nederland een zeventiende plaats in op de wereldranglijst.


In sommige andere landen is dit percentage echter veel hoger – zoals in Griekenland (55 procent), Luxemburg (51 procent), Brazilië (50 procent), Saoedi-Arabië (46 procent), het Verenigd Koninkrijk (45 procent) en de Verenigde Staten (45 procent). 

Junior functies

In Nederland zijn bonussen en winstdeling als percentage van het basissalaris relatief lager voor de meer junior staffuncties. Voor middle managers ligt de gemiddelde bonus en winstdeling als percentage van het basissalaris rond de vijftien procent, voor junior posities is dit acht procent. Van de 57 onderzochte landen komt Nederland hiermee op een respectievelijk 44ste en 41ste plaats.
Internationale verschillen
"In de meeste landen zijn bonussen en winstdeling de afgelopen jaren een steeds belangrijker deel van de totale beloning gaan uitmaken" zegt Anne Severeyns, senior consultant bij Watson Wyatt. "Echter, van land tot land zijn er duidelijke verschillen in de omvang van variabele beloning vergeleken met het basissalaris, en ook in het gewicht dat aan variabele beloning wordt toegekend bij de diverse functieniveaus." 

Toptalent

"Bij Watson Wyatt geloven we dat variabele beloning, en in het bijzonder incentives, organisaties kansen biedt om kosten en prestaties te beheersen in een tijd waarin de budgetten krap kunnen zijn. Het stelt organisaties in staat om te focussen op die werknemers die de meeste toegevoegde waarde leveren voor het bedrijf. Het kan ook een instrument zijn om toptalent te behouden en werknemers te motiveren om het juiste gedrag te vertonen. Het is echter niet alleen het juiste ontwerp en de juiste communicatie van het incentive programma dat er toe doet. Met name de rol van het lijnmanagement is doorslaggevend voor het succes van zulke programma’s."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoe lang incasseert de CEO nog een topsalaris?
 Blanke man krijgt hoogste bonus
 Talent koesteren is belangrijker dan ooit
 Geld laat topmanager echt harder lopen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10