zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werk heeft grote invloed op gezondheid

4 december 2008 - Bijna 70 procent van de ict'ers vindt dat hun baan invloed heeft op hun gezondheid. 80 procent van deze groep vindt die invloed negatief, terwijl twintig procent vindt dat werk een positieve invloed op de gezondheid heeft.

Dat blijkt uit onderzoek van IT Job Board, waarover Computable bericht. Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat het ziekteverzuim onder de ondervraagden redelijk laag is. Bijna 60 procent verzuimt drie dagen of minder per jaar door ziekte, ruim een kwart is vier tot zes dagen per jaar ziek en de overige zestien procent meldt zich zeven of meer dagen per jaar ziek. 



Gezond leven

Uit het onderzoek komt bovendien naar voren dat veel werkgevers medewerkers stimuleren om gezond te leven. Bijvoorbeeld door een sportschoolabonnement aan te bieden (17,3 procent) of een sportdag te organiseren (4,7 procent). Ruim vijf procent van de werkgevers laat cursussen geven op het gebied van gezondheid en veiligheid, tien procent biedt fruit en sapjes aan op de werkvloer.


Bron: Computable
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Carrièremaker leeft riskant ongezond
 Crisis is funest voor psychische gezondheid
 Werk is slecht voor de gezondheid
 Gezondheidsmanagement loont
 
 
reacties
 
bella  |   | 
5-12-2008
 | 
01:23 uur
Ik had onlangs een stevige discussie over de positie die een werkgever inneemt als het gaat om de gezondheid van medewerkers.
Zijn werkgevers sociaal/moreel verantwoordelijk voor de gezondheid van de medewerkers? En in hoeverre geld dit dan, wanneer kan het gerekend worden tot beïnvloeding van hun prívé leven?
Ik kwam tegen het punt dat werkgevers maatregelen nemen voor hun eigen belang en niet met het oog op de welzijn van 'de samenleving'. Als iemand met overgewicht persoonlijk achteruit gaat, maar dat zeg maar geen effect heeft op zijn prestaties dan denk ik eerlijk gezegd niet dat de werkgever maatregelen zal nemen om de werknemer te dwingen om gewicht te verliezen. De werkgever zal zich dan bemoeien in de privé leven van zijn werknemers.
Er worden ook bijvoorbeeld gezond voeding aangeboden, maar ik heb van mensen gehoord dat dit relatief duurder is dan de vette hap. Ik denk zelf dat de medewerker zelf instaat is om te beslissen of hij wel of niet extra wilt investeren in een gezondere alternatief. Uiteraars kan hij ook gewoon eten van huis meenemen.
Ik vind dat werk wel invloed heeft op de gezondheid van werknemers, omdat zij daar de grootste gedeelte van de dag moeten doorbrengen. Maar dat de werknemer zelf keuzes kan maken in zijn eet en beweeg patroon.
De werkgever is hier niet verantwoordelijk voor, maar neemt wel de maatregelen om dit te stimuleren omdat het uiteindelijk voordelen voor het bedrijf zelf heeft, zoals lage ziekteverzuim en btere prestaties omdat de werkenmers lekkerder in hun fel zitten na wat gesport te hebben. Maar ze doen het dus niet uit maatschappelijk belang.
Als iemand anders denkt over de sociala verantwoordelijkheid van de werkgever hierin, lees ik dat graag.

-gericht op Frans Geldenmaker
P.N. Teeninga  |   | 
5-12-2008
 | 
08:00 uur
Je kunt het ook omdraaien.
Hebben werknemers de verplichting om gezond te leven zodat ze optimale prestaties kunnen leveren?
Ik denk dat zowel de werknemer als de werkgever verantwoordelijk zijn. De werkgever is verantwoordelijk voor het faciliteren van randvoorwaarden op de werkvloer (goed personeelsbeleid) en de werknemer zal keuzes moeten maken om persoonlijk in balans te blijven. Daar heeft de werkgever geen/weinig invloed op.
Henk van Ouwerkerk  |   | 
5-12-2008
 | 
08:55 uur
Werkgevers zijn óók mensen net als werknemers dus gaat de gezondheid van een ieder ons allemaal aan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10