ZZP'ers willen ondanks recessie niet terug in loondienst
2 december 2008 -
Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) merken tot nu toe weinig tot niets van de tegenvallende economische ontwikkelingen. Sommigen zeggen zelfs meer werk te krijgen dan voorheen.
Ruim de helft verwacht ook in de nabije toekomst geen negatief effect van de economie op hun werkzaamheden. Tegelijkertijd vinden ZZP'ers inkomenszekerheid belangrijker dan voorheen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Nationale-Nederlanden en belangenorganisatie ZZP Nederland.
Marktomstandigheden De recessie schrikt ZZP'ers niet af. Sterker nog: als ze op dit moment weer voor de beslissing zouden staan om voor zichzelf te beginnen, zou maar liefst 95 procent dit onder de huidige marktomstandigheden weer doen. Een kwart van de ZZP'ers verwacht wel dat klanten nu kritischer worden.
Meer marketing Mocht de orderstroom toch teruglopen, dan denken bijna alle ZZP'ers dit op te lossen met marketing. Bijna driekwart gaat meer netwerken en meer aan acquisitie doen. Slechts enkelen denken aan een terugkeer in loondienst. De overgrote meerderheid (89 procent) peinst er echter niet over om weer voor een baas te gaan werken: vrijheid, zelfstandigheid en flexibiliteit hebben de ZZP'ers hoog in het vaandel staan.
Grappig om te horen, iedereen klaagt over een tegenvallende economie. Wij merken er op dit moment helemaal niets van, sterker nog bij ons is de omzet sterk gestegen ten opzichte van vorig jaar. Wij zijn een klein bedrijf met zo'n 17 medewerkers en installeren en onderhouden automatische vetsmeersystemen in de algemene industrie. Onze collega's hebben ook dit jaar weer een sterk gestegen omzet. Waar gaan we nu naar toe??? Persoonlijk denk ik dat dat zo snel als deze wind is gekomen zo snel waait deze ook weer weg. Het zou mij niets verbazen als we volgend jaar gewoon weer door gaan waar we gebleven waren.
Het gaat om de specialisten zzpers die weten wat hun klanten nodig hebben.een goede marketing,goednewerk,
met kennis en kunde van zaken zijn onontbeerlijke dimenties.Dit geldt niet voor detacheerders en managers die in dienst zijn bij (grote) bureaus.Een ding is zeker dat de prijzen onder druk staan.Dit is ook volkomen te begrijpen,want de tarieven die de grote bureaus in rekening brengen bij de klanten, is schrikbarend hoogn, namelijk uurtarief tussen €200 en €270.Alle reden voor de klanten om de zzpers in te schakelen, want ''tarieven zijn redelijk'' en kwaliteit '' veel beter en flexibeler''.Ik kies voor de echte zzpers en geen ''Nep zzper''!
Jane
|
|
2
-
12
-
2008
|
16
:
12
uur
Tja je zou haast denken dat we een crisis hebben omdat iedereen roept dat er crisis is. Afgezien daarvan vind ik het mooi dat het met ZZP-ers goed gaat. Misschien motiveert het mensen om hun carriere een nieuwe wending te geven en de grote bedrijven wat concurrentie te bieden. Daar gaat veel geld naar mensen in de top die druk bezig zijn met managen maar zich niet bezig houden met het echte werk.
Go ZZP!
ZZP-ers zijn er grofweg in twee soorten:
- Generalisten die op basis van capaciteit worden ingehuurd. Deze groep krijgt het moeilijk als de crisis doorzet en zal na verloop van tijd mogelijk wel in loondienst gaan.
- Specialisten die op basis van specialistische kennis worden ingehuurd. Deze groep zal minder last hebben van de crisis en blijven ook bij tegenwind zzp-er.
wolf
|
|
16
-
03
-
2009
|
22
:
05
uur
Mijn mening is dat iedereen niet zo moet zeiken,en gewoon zijn werk moet doen!!En niet teveel naar de negatieve berichten van de media moet luisteren.Als iemand goed is in zijn of haar werk dan komt het echt wel goed met nederland.Dat gezeik over recessie of weet ik veel valt allemaal wel mee.Dus zzpers ga er voor en geef de moet niet op hoor.
Vriendelijke groet van fokke
De freelance werkvorm is duidelijk een groeiende en blijvende werk instelling. Er wordt meer waarde gehecht aan flexibiliteit en constante verandering. Mensen hebben geen belang meer aan een levenslange baan, in plaats daarvan proberen ze uit hun hobby's te profiteren en zo zelfstandig aan het werk te gaan.
Wanneer deze vraag vandaag de dag gesteld zou worden zou de uitkomst denk ik erg afwijkend zijn. ZZP'ers hebben te maken met een hoge mate van administratieve lasten en rompslomp en in veel branches te weinig orders.