Onvrijwillig en onbetaald overwerk slecht voor de gezondheid
27 november 2008 -
Mensen die zo nu en dan tegen hun wil en zonder compensatie overwerken, hebben vaker gezondheidsproblemen dan mensen die uit vrije wil of tegen betaling langer door werken. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidspsycholoog Debby Beckers waarmee ze promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
P&O Actueel schrijft dat Beckers’ onderzoek uitwijst dat matig overwerk (maximaal tien uur per week) niet per se nadelig is voor de gezondheid en dat veel werknemers met gematigd overwerk tevreden, gemotiveerd en niet vermoeid zijn.
Risicofactoren Er zijn echter bepaalde risicofactoren voor gezondheidsklachten: "Of overwerk nadelige gevolgen heeft, hangt af van het soort overwerk en de omstandigheden waaronder men overwerkt. Wanneer overwerk niet vrijwillig is en niet met geld of tijd wordt gecompenseerd, vormt het een gezondheidsrisico voor de werknemer. Verder bestaat er een kans op gezondheidsklachten wanneer er sprake is van een hoge werkdruk, weinig autonomie en onvoldoende herstelmogelijkheden."
Eerder was al gebleken dat extreem overwerk (vanaf 55 uur per week, inclusief de vaste uren) sowieso gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Arbeidstijdenwet
Beckers: "Aan de hand van deze uitkomsten pleit ik voor nieuw beleid: een uitbreiding van de Arbeidstijdenwet met duidelijke en strengere regelgeving voor overwerk onder ongunstige omstandigheden. Het zou goed zijn als er in de wet striktere regels komen te staan over onvrijwilligheid, onbetaaldheid en de mate van autonomie."
Bron:P&O Actueel