31 augustus 2001 -
Chinese restaurants hebben te kampen met een groot tekort aan koks. In totaal zijn er zo'n 2000 koks te weinig.
De Chinese horeca wil dat de procedure om koks uit China te halen soepeler verloopt. Sinds enige tijd bestaat er een convenant dat er in moet voorzien dat de komst van een Chinese kok binnen zes maanden geregeld moet zijn. In de praktijk komt het er volgens de Vereniging van Chinese Chef Koks op neer dat het niet binnen de acht maanden gebeurt. De koks gaan maandag bij minister Vermeend van Sociale Zaken op bezoek om hun nood te klagen.
Ook willen de Chinsese restaurateurs een soortgelijk convenant voor bedienend personeel in de horeca. Naar schatting is daaraan een tekort van rond de 5000 man. Veel personeel wil het rustiger aan gaan doen wegens het klimmen der jaren en de restaurants houden zich ook vaker aan de horeca-CAO. Dat betekent ondermeer dat personeel niet meer 80 uur per week mag draaien.
De Chinese horeca wil verder een centraal meldpunt voor de veel voorkomende criminaliteit. De Chinese horecasector kampt met zware vormen daarvan zoals afpersing, overvallen en zelfs moord. Vorig jaar werden restaurants meer dan 1600 keer met een of andere vorm geconfronteerd.