19 november 2008 -
Financiële zelfstandigheid promoten, een APK voor balansbehoud, zelfroosteren, 'do the job-contracten' deeltijders met elkaar in contact brengen en rolmodellen tonen binnen en buiten organisaties: enkele actiepunten uit de werkconferentie van de Taskforce DeeltijdPlus om vrouwen meer aan het werk te krijgen.
Vorige week vrijdag werd de deelnemers aan de conferentie gevraagd wat ze zelf gaan doen om te zorgen dat vrouwen meer uren willen en kunnen werken.
Vanzelfsprekend Het is in Nederland vanzelfsprekend dat vrouwen in deeltijd werken. Dat stelt onderzoeker Wil Portegijs van het Sociaal en Cultureel Planbureau tijdens de werkconferentie. "Vrouwen die geen kinderen thuis hebben, werken bijna even vaak in deeltijd als vrouwen met kinderen." Uit het onderzoek blijkt dat de traditionele taakverdeling nog altijd sterk verankerd is in Nederland. Portegijs is verrast. "De man is nog steeds verantwoordelijk voor het inkomen, de vrouw voor de taken thuis. Werkgevers en partners vinden het heel gewoon dat vrouwen in deeltijd werken. Sterker nog, de hele samenleving leunt erop."
Betere afstemming
Uit haar onderzoek blijkt dat vrouwen méér uren willen werken. Wat is daarvoor nodig? Portegijs: "Vrouwen gaan meer werken als de werktijden beter kunnen worden afgestemd op privé, als het werk leuker is en als het in hun bedrijf mogelijk is." Opvallend: een huishoudelijk hulp, een partner die minder gaat werken of gratis kinderopvang hebben hier nauwelijks invloed op.
Zelf aan de slag
Pia Dijkstra, voorzitter van de Taskforce DeeltijdPlus, ziet een belangrijke taak voor vrouwen zelf om werk te maken van hun wens om meer uren te werken. "Toon je kracht, laat los en heb lef", is haar dringende oproep. "Laten we met elkaar de cultuur op het gebied van vrouwen en werk veranderen." Pia Dijkstra benadrukt nog eens dat de Taskforce DeeltijdPlus er niet op uit is om alle vrouwen fulltime aan het werk te krijgen. "Uit het SCP-onderzoek blijkt dat vrouwen vijf uur per week meer willen werken. Omgerekend kan daarmee een half miljoen voltijdbanen worden ingevuld. "Dat is een enorm arbeidspotentieel waar we als samenleving gebruik van moeten maken. Werkgevers, de overheid en het thuisfront moeten daaraan meewerken. Maar vrouwen moeten ook zelf aan de slag gaan."