Acht tips om een baan te vinden tijdens een recessie
3 november 2008 -
Door de wereldwijde kredietcrisis en stijgende werkloosheid lijkt het momenteel moeilijker dan ooit om een baan te vinden. Om toch succesvol te zijn in uw banenjacht moet u kalm, geduldig en proactief te werk gaan. Monster komt met acht extra tips.
1. Kies uw doel zorgvuldig
Steek uw tijd en energie alleen in kansen die u echt interesseren en die de meeste kans van slagen bieden. Ga op zoek naar een paar bedrijven waar u echt graag voor zou willen werken en benader ze gericht en enthousiast – of ze nu openstaande vacatures hebben of niet.
2. Richt u op groeimarkten
Er zijn altijd branches die het goed (blijven) doen, ook tijdens een crisis. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die zich bezighouden met duurzame energie. Ook gezondheidszorg zal altijd nodig zijn.
3. Gebruik uw netwerk
Blijf opgedane contacten onderhouden. Vertel iedereen in uw adresboekje dat u op zoek bent naar een nieuwe baan.
4. Verkoop uzelf
Bereid u goed voor, en niet alleen door u te verdiepen in de onderneming waar u solliciteert en vragen op te stellen. Oefen een overtuigend verkooppraatje waarin u uw sterke kanten benadrukt.
5. Begin voor uzelf Ga niet bij de pakken neerzitten, maar probeer eventueel als freelancer aan de slag te gaan. Zijn daar mogelijkheden voor in uw beroep, ga er dan voor.
6. Neem een tijdelijke baan
Ga dan eens langs bij een uitzend- of detacheringsbureau. Hoe slecht de economie ook is, er zijn altijd projecten die af moeten en waar mensen voor nodig zijn. Een interimfunctie betaalt bovendien vaak goed.
7. Zorg voor een persoonlijke noot Stuur geen standaardbrieven, maar benadruk steeds uw specifieke ervaring en talenten waar de betreffende onderneming wat aan heeft. Stuur ook altijd een bedankje na een sollicitatiegesprek. U kunt deze gelegenheid meteen aangrijpen om een bepaald thema dat besproken is nader toe te lichten.
8. Blijf positief
Er zijn misschien minder vacatures, maar ze zijn er wél, hoe slecht het ook met de economie gaat. Houd dat in gedachten. U heeft tenslotte maar één baan nodig.
Zagen we dit soort lijstjes ook niet in de periode 2002-2003? Daarnaast daalt de werkloosheid in Nederland nog steeds en bedraagt thans 3,7%.
Sjaak de Wit
|
|
3
-
11
-
2008
|
15
:
40
uur
3,7% van 16 miljoen inwoners is nog altijd 592.000 werkzoekenden.
Echter dit cijfer (3,7%) is niet geheel correct. Mensen die langer dan 24 uur per week werkzaam zijn via een uitzendburo worden NIET meegenomen als zijnde werkzoekende.
Ook mensen die bijvoorbeeld al 5, 10 of zelfs 15 jaar werken via een uitzendburo zijn hier niet in meegenomen.
Nemen we die cijfers er ook bij, er van uitgaande dat al die bovenstaande mensen een vaste baan willen, dan ligt het werkzoekende percentage rond de 35 á 38% en dat is dan weer vrij hoog.
@ Sjaak: De arbeidsmarkt is in Nederland redelijk flexibel en daardoor kiezen mensen ervoor in deeltijd te werken. Dat betekent dus dat ze niet werkloos zijn.
Baja
|
|
4
-
11
-
2008
|
16
:
28
uur
@Sjaak: 3,7% van de beroepsbevolking (+/- 6 mln.), niet van het aantal inwoners, kan je als werkzoekende opvoeren. ;)
A
|
|
6
-
11
-
2008
|
15
:
59
uur
Ik vermoed dat het werkelijke percentage stukken hoger ligt. Er zijn een heleboel zelfstandigen die het afgelopen jaren niet hebben gered, maar zich niet hebben laten inschrijven als werkzoekende omdat je boven ca. 35 a 40 jaar redelijk kansloos bent bij het CWI (misschien te meer omdat er geen belang van uitkering achter zit?!?).
Arthur
|
|
1
-
02
-
2010
|
17
:
43
uur
@A,
Inderdaad A het percentage ligt nog iets hoger dan wordt aangegeven, op dit moment 22000 ZZPers thuis op de bank, je schrijft dat je wanneer men 35 á 40 jaar is redelijk kansloos bent als werkzoekende, nou A je bent niet redelijk kansloos, je hebt helmaal geen kans meer, misschien als je een kruiwagentje hebt maak je nog een kansje, maar!!! dan weet je ook met wie je te maken hebt als het daar wat slechter gaat.Dus die 8 tips gaan helemaal nergens over als je een bepaalde leeftijd hebt.
Commercieel gezien een leuke opzet maar per saldo -0