zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

SP: ‘verbied bonussen topbestuurders’

31 oktober 2008 - Topbestuurders van grote ondernemingen mogen geen bonussen meer krijgen, de macht van aandeelhouders moet flink worden beperkt en de overheid moet veel strenger toezicht houden op de financiële sector.

Dat zijn drie van de 30 voorstellen die de SP heeft gepresenteerd om het financiële stelsel te hervormen, zo schrijft Accountingweb. Fractieleider Agnes Kant en financieel woordvoerder Ewout Irrgang van de fractie willen af van de ‘perverse’ prestatiebeloningen zoals bonussen, aandelen en opties, omdat die volgens hen mede oorzaak zijn van de graaicultuur die tot de kredietcrisis heeft geleid. 



Grote bedrijven

Het verbod op bonussen moet gelden voor alle grote bedrijven binnen en buiten de financiële sector. De partij keert zich ook tegen de ‘doorgeslagen’ macht van aandeelhouders, die te veel gefixeerd zijn op de korte termijn. Die macht kan aan banden worden gelegd door de helft van de raad van commissarissen door de ondernemingsraad te laten benoemen, aldus de SP. 

Toezicht

De SP wil verder dat De Nederlandsche Bank nieuwe financiële producten gaat toetsen voordat ze op de markt komen. Ook moet er toezicht komen op hedgefondsen en private equity-bedrijven. Het toezicht op banken moet volgens de SP onder verantwoordelijkheid vallen van het land waar de handel plaatsvindt en niet in het land waar het hoofdkantoor van een bank staat.


Bron: Accountingweb
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Subtop Fortis incasseert toch bonus
 Hoe lang incasseert de CEO nog een topsalaris?
 Europa bindt strijd aan met bonussen en falende topmannen
 Streng toezicht op bonussen
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
31-10-2008
 | 
07:25 uur
Het heeft even geduurd maar het rode gebral begint.
Och, laat ze maar, al is het weer een teken dat ze geweldig naief zijn. Denken ze nu echt dat een overheidje een multinational aankan? Denken ze echt dat de economische orde veranderd kan worden door een overheidje, zeker een onbeduidend overheidje als het Nederlandse, waar Woutertje Bos even het idee heeft dat hij de redder van de economie is.
De macht van het geld is door een SP niet te remmen, is niet te remmen door wetten en regelgeving. Natuurlijk kunnen we in ons land een wet maken die bonussen verbiedt of zwaar belast. Dat dan de betreffende ondernemingen ons land verlaten staat als een paal boven water. Inderdaad, samen met duizenden hoogwaardige arbeidsplaatsen. Rest de Rode Heilstaat met alleen maar proletariaat en gezien de mores van de SP is daarna het proletariaat van de rest van de wereld welkom. Hebben ze eindelijk hun zin en hebben de proletariers aller landen zich verenigd.
Even later gaat het land failliet en wordt opgeslokt door de oceaan. Tja, het geld om de dijken te verzwaren was met het kapitaal het land uit gevlucht.
Maar gelukkig is dit maar een ritueel dat door deze club wordt uitgevoerd. Het gaat wel weer over denk ik maar.
Danielle Krekels  |   | 
20-11-2008
 | 
17:35 uur
Is het niet hoog tijd bonussen en ontslagvergoedingen van managers/bestuurders/directeurs op de langere termijn te bekijken, dus bv. pas als na 2-3 jaar blijkt dat de door de betrokkene uitgevoerde 'kunstgrepen' effectief het bedrijf ten goede zijn gekomen?
Ik heb weet van managers die welbewust 'halfdode' items wegstoppen - omdat ermee naar buiten komen hun bonus kan aantasten, goed wetend dat het een driedubbel rottend lijk zal opleveren twee-drie jaar na hun vertrek... De korte termijn strategieën in het moderne, op amerikaanse leest geschoeide en aan business scholen als zaligmakend onderwezen ondernemerschap, stoelen op boekhoudkundige spitsvondigheden i.p.v. op echte, duurzame groei en beleid. Dit wreekt zich onherroepelijk in de reële wereld, maar helaas juist op diegenen die trouw blijven... Snelle jongens en meisjes hebben al te vaak de mentaliteit: 'na ons de zondvloed', laat ze dus hun bonus pas krijgen als hun beslissingen rendabel bleken op de lange termijn.
Danielle Krekels
Rue d'Ardevoor 85
B-1357 Hélécine
Ad de Beer  |   | 
20-11-2008
 | 
20:30 uur
Wat vaak vergeten wordt is dat de bonus eigenlijk een performance beloning is, een flexibel deel van het inkomen.
Nu is het ook zo dat veel managers tegen de tijd dat de bonussen worden vastgesteld ineens wakker lijken te worden en tegen heug en meug in gaan proberen die bonus alsnog binnen te slepen.
In zoverre kan ik met Danielle meegaan.
Maar, verzin maar eens een goed systeem, dat loon naar werken garandeert.
Met andere woorden, schreeuwen dat het allemaal fout en verkeerd is is leuk, maar wie komt er met een oplossing. En dan niet een links populistische oplossing als ''schaf de bonussen af''

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10