29 oktober 2008 -
Vooral vrouwen zien een interim- of freelance bestaan vaak als mogelijkheid om meer vrijheid en een betere balans tussen werk en privé te creëren. In de praktijk blijkt echter dat ze er vaak een flinke schep bovenop moeten doen in vergelijking tot een vaste baan.
Dit constateert Jitteke Runia van OnlyHuman. Vrouwen die een bestaan als interimmer overwegen, moeten goed naar de plussen en minnen kijken en zich niet door succesverhalen laten verblinden, waarschuwt ze. Ze geeft daarom dertien tips:
1. Zorg voor feedback
Plan evaluaties waarin u met uw opdrachtgever en/of intermediair bespreekt hoe u uw werk gedaan hebt. Doe dit ook met andere experts/adviseurs in uw netwerk.
2. Investeer in uw eigen groei
Er is geen werkgever meer die uw opleidingen betaalt of u aanmeldt voor een goede training. Bedenk dat dat niet alleen geld kost maar ook tijd (uw kostbare declarabele uren).
3. Geniet van uw vrijheid
Daar ging het toch om? Ga dus wat leuks doen als u daadwerkelijk vrij bent. Met uw partner of kinderen maar ook met uzelf. Laad de batterij op tussen de klussen.
4. Investeer in uw relaties
Bouw een netwerk. Niet alleen om tijdig een volgende klus te hebben maar ook om te kunnen sparren. Een intermediair kan hier ook een belangrijke rol in spelen.
5. Organiseer het thuisfront
Vraag medewerking, maak goede afspraken (met partner/familie/buurvouw of wie dan ook) en schakel ze in als het nodig is.
6. Regel de financiën goed
Overleg met uw eventuele partner en zorg indien nodig zelf voor een goede verzekering voor arbeidsongeschiktheid en een pensioenregeling. Afhankelijk van het soort werk is ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering misschien nodig (en soms zelfs verplicht)
7. Maak geen fouten
Als interimmer bent u de expert. Laat dus zo weinig mogelijk twijfel zien. Zorg dat u ergens raad kunt vragen buiten uw opdrachtgever om en een uitlaatklep hebt voor als het even tegenzit.
8. Maak steeds een goede inschatting van de benodigde tijd en energie
Veel interimmers dreigen in de clinch te komen met hun balans werk/privé omdat de klussen veel meer tijd kosten dan ze dachten, of de reisafstand groter is. Bedenk hoeveel tijd u hiervoor beschikbaar wilt stellen en houd u daar dan aan.
9. Accepteer niet zomaar elke klus
Schat zelf in of het werk bij u past en of u het aankunt; zowel qua niveau en inhoud als qua beschikbare tijd (en energie).
10. Durf ook eens nee te zeggen
Bijvoorbeeld omdat een klus te zwaar is of omdat u er weinig nieuws van zult leren.
11. Ga op tijd op zoek naar een nieuwe klus
En bouw een buffer op voor de periodes dat u geen werkt hebt, ziek bent of op vakantie gaat.
12. Verdeel uw aandacht goed Probeer niet tegelijk te werken en aandacht aan kinderen te besteden. Er is altijd een van beide de dupe (concentratie), en u wordt er zelf onrustig en moe van.
13. Bewaak uw grenzen
Niemand anders doet het voor u!