23 oktober 2008 -
De kredietcrisis vormt in hoog tempo hét excuus om leveranciersrekeningen later dan normaal te betalen. Daarom verscherpen vooral MKB’er hun incassoprocedures nu ze moeilijker kortlopend krediet krijgen en afhankelijker zijn van inkomende kasstromen.
Dat signaleert incasso- en gerechtsdeurwaarderorganisatie Flanderijn. De excuses die ondernemers aanvoeren lopen uiteen van werkelijke betalingsproblemen en gelegenheidsexcuses tot simpelweg platte smoezen. "We zetten er regelmatig vraagtekens bij," zegt Flanderijn directielid Michel van Leeuwen. "Veel bedrijven hebben opeens spaartegoeden bij Icesave staan, anderen hebben zeer veel aandelen Fortis die niets meer waard zijn. Noem het maar op. Het patroon dat we nu zien herkennen we overigens. De periode in 2001 bijvoorbeeld net na de aanslagen van 9/11, grepen veel ondernemingen aan om later te betalen en ook reorganisaties door te voeren."
Aan de bel trekken
Flanderijn ziet op dit moment vooral de betalingsachterstanden oplopen tussen bedrijven in het MKB onderling. Het bedrijf adviseert ondernemers vooral tijdig aan de bel te trekken en het niet te laten aankomen op gerechtelijke procedures die kostbaar kunnen zijn en vaak lang duren. "Nu zien we veel excuses bij het MKB. Het is wachten tot de consument zijn excuses klaar heeft. In dat geval zullen de debiteurenportefeuilles snel oplopen bij woningcorporaties, nutsbedrijven, verzekeraars en anderen."
Vijf excuses
De belangrijkste excuses om niet te betalen zijn op dit moment:
- Ik heb mijn geld in aandelen Fortis belegd
- Ik heb geld uitstaan bij Icesave
- Mijn bank heeft de geldkraan volledig dichtgedraaid
- Mijn klanten betalen mij ook niet
- Ons bedrijf heeft alle leveranciersbetalingen op 90 dagen gezet.
Met twee voeten op de grond blijven. Er hebben al vele crisissen de revue gepasseerd. Alles herstelt zich. De financiële crisis is een bankenaangelegenheid door wanbeheer, verkeerde beslissingen, misinvesteringen, speculatie en virtueel kapitaal, dat er nu ineens niet meer schijnt te zijn door het internationale beurzenspel. Wat is financiële crisis? Wie voelt dat? Ach nee, laat onze leveranciers niet in de kou staan onder het mom van financiële crisis, belachelijk. Laat de wijze Europese ministers onze euro maar eens met een procentje zakken, eens kijken wat de grote beursbonzen zullen doen en hoe de wereldbank reageert. Wedden dat de olie ook goedkoper wordt...het begin van het herstel.
A.G.R.
|
|
23
-
10
-
2008
|
14
:
25
uur
Leverancierskrediet mag gezien worden als een aparte dienst die een bedrijf aan de afnemer levert; dat apart benoemen en daar vooraf een kostenplaatje aan plakken (bij overschrijding) kan veel problemen achteraf voorkomen.
Ook de salesmensen betrekken bij het nabellen van herinneringen versterkt de positie en kan tot snellere betaling leiden.