17 oktober 2008 -
35 Procent van de jonge allochtonen tegenover 25 procent van de jonge autochtonen is het eens met de stelling: 'Ik ben pas tevreden over mijn salaris, als ik het aanbod van de werkgever verbeterd heb'. Werkgevers die rekening houden met die andere houding, vergroten hun wervingssucces.
Dit blijkt uit het ‘Minderheden Op de Arbeidsmarkt’-onderzoek van Intelligence Group. Als gekeken wordt naar het land van herkomst, dan valt op dat personen uit Suriname en Turkije het vaakst het (helemaal) eens zijn met de stelling. Op de derde plaats volgen ‘Aziaten'. De verschillen tussen allochtonen en autochtonen blijven ook zichtbaar als gekeken wordt naar geslacht, dagelijkse activiteit en opleidingsniveau. Zo zijn mannen vaker pas tevreden als ze het salarisaanbod van de werkgever verbeterd hebben dan vrouwen, maar allochtone mannen willen nog vaker het salarisaanbod verbeteren dan autochtone mannen.
Onderste uit de kan "Werkgevers kunnen op verschillende manieren rekening houden met de andere houding van hun allochtone arbeidspotentieel wat betreft salarisonderhandelingen," aldus Marlies Rosenbrand, senior arbeidsmarktadviseur/analist bij Intelligence Group. "Zo is het belangrijk dat werkgevers mentaal voorbereid zijn op een negatieve reactie op een salarisaanbod, die zij dus vaker zullen krijgen van allochtonen. Dat allochtonen gemiddeld vaker kritisch zijn ten aanzien van het salarisaanbod, hoeft echter niet te betekenen dat zij minder gemotiveerd zijn. Allochtonen lijken vaker het onderste uit de kan te willen halen. Werkgevers moeten ook bereid zijn de hoogte van het salarisaanbod uit te leggen om meer begrip te krijgen voor hun voorstel. Ten slotte is het verstandig, ook bij autochtone sollicitanten, om een aantal kleine tegemoetkomingen wat betreft secundaire arbeidsvoorwaarden achter de hand te hebben. Zo kan de arbeidsrelatie op een prettige manier starten."
Ambitieuzer
De gemiddeld andere houding van allochtonen ten opzichte van salarisonderhandelingen kan verband houden met het door het CBS geconstateerde hogere startsalaris onder werkzame hoogopgeleide allochtonen. Ook blijkt uit eerder onderzoek van Intelligence Group dat hoogopgeleide allochtonen zichzelf vaker bovengemiddeld ambitieus noemen. Door de ambitieuzere houding van allochtonen, is de kans groter dat zij een interessanter salarisaanbod los willen peuteren bij werkgevers.