15 oktober 2008 -
Britse CEO’s hebben vorig jaar record na record gebroken wat betreft hun salarissen. Ondanks de kredietcrisis, economische malaise en stijgende publieke verontwaardiging over excessieve salarissen en bonussen voor topmanagers.
Uit onderzoek van Incomes Data Services blijkt dat, terwijl consumenten hun broekriem aan moeten trekken, het gemiddelde salaris van een top-CEO een recordhoogte van 3,5 miljoen pond bereikte, een stijging van 11,5 procent.
Roerige tijden
Steve Tatton van IDS: "De aandacht wordt momenteel afgeleid door inhalige bankiers, maar als er niet snel maatregelen genomen worden om exorbitante vergoedingen in het bedrijfsleven terug te dringen, zullen de spotlights snel genoeg weer op de portemonnee van de overige topmanagers gericht worden." Hij stelt dat het interessant zal zijn om te kijken of toekomstige bonussen beïnvloed zullen worden door deze roerige tijden. "Het is afwachten wat er zal gebeuren als tal van topmanagers geen bonus zullen ontvangen ten gevolge van tegenvallende bedrijfsresultaten."
Bonuscultuur
De Britse vakbondsorganisatie TUC heeft ondertussen aangedrongen op een algehele herziening en terugdringing van de bonuscultuur in de financiële wereld. Nu de Britse regering deze week voor 37 miljard pond aandelen heeft gekocht in Britse banken, stelt de TUC dat de belastingbetaler in ruil daarvoor grote veranderingen eist. "En dan niet alleen een kortstondige bonusstop en een paar rituele ontslagen," benadrukt secretaris-generaal Brendan Barber. "Het is niet meer te verantwoorden dat topmanagers die opstappen enorme vertrekbonussen opstrijken. De gehele salaris- en bonusstructuur van de betreffende banken moet herzien worden en verder gaan dan een jaartje geen bonussen uitkeren."
Een van de oorzaken van de huidige economische crisis is het wegvallen van het vertouwen van de consument.
Banken die omvallen, bedrijven die ineenstorten en managers die met grof geld dan weggaan.
AMRO bank viel ten prooi van Fortis, de toenmalige topmanager van Amro streek een recordbedrag op aan zijn aandelen (hoezo eigenbelang bij de verkoop?) en kreeg vele jaarsalarissen mee.
Fortis België overgenomen door de staat, de top gaat feest vieren in Monte Carlo in het duurste hotel daar, terwijl ze eigenlijk allemaal op staande voet ontslagen hadden moeten worden.
Dit nieuwe soort “mensen” is uitsluitend bezig met zichzelf te verrijken en kost dat werkgelegenheid, dan is dat hun zorg niet.
Erger nog het interesseert hen niets wat er met de spaarders, hun klanten, gebeurt.
Dat systeem moet nu maar eens goed omvallen en het liefst naar de zeebodem wegzinken, dan hebben we een kans dat onze economie weer beter wordt.
En voordat de tegenreactie zijn "wel erg zwart wit", ik ken gelukkig hele goede ondernemers en managers, die bovenstaand tegenspreken, gelukkig wel en ik hoop dat deze groep zich snel vermenigvuldigt en de rotte appelen gaan vervangen.
Wouter van Nierop
|
|
15
-
10
-
2008
|
19
:
06
uur
Ben het helemaal met je eens Ron. Een argument voor deze exorbitante salarisverhogingen zou zijn dat deze managers zonder die verhoging zouden vertrekken naar het buitenland.
Tuurlijk heb je goede leiders nodig maar de beloningen die ze krijgen staan echt niet in verhouding met hun geleverde prestaties.