zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf tips tegen fileleed

13 oktober 2008 - Files blijven het bedrijfsleven teisteren. Maar hoe kom je ervan af? Sprout geeft vijf tips die verder gaan dan simpelweg op de fiets of in het openbaar vervoer springen.

Segway


Sinds het verbod op de elektronische step is opgeheven, wordt de Segway steeds meer gebruikt door overheidsdienaren. Goed voor kleine stukjes, voor mensen die hun auto bijvoorbeeld net buiten de binnenstad parkeren. Nadeel: de maximumsnelheid is slechts 25 km/u. 

PAL-V

Als het aan ondernemer John Bakker uit 's Gravenmoer ligt gaan we straks gewoon over de file heen. Met zijn zijn PAL-V, een vliegende personenauto die binnen enkele jaren op de markt moet komen. Voordeel: hij rijdt 1 op 30 en wordt volgens Bakker niet duurder wordt dan een gewone auto. 

Whike
De zeilfiets Whike van Eduard Zanens haalt 50 km/uur zonder trappen. Als het behoorlijk waait tenminste. Niet geschikt voor in de binnenstad, maar ideaal voor in de polder of andere rustige routes om gemakkelijk langs de files te scheren. Helm verplicht. 

Thuiswerken

Vrijwel iedereen kan thuiswerken en de gemiddelde thuiswerker werkt harder en is trouwer. Bovendien voorkomt het een hoop ziekteverlof. Niet alleen voorkomt de thuiswerker dat een collega hem met de griep besmet, ook hebben veel werknemers de neiging wanneer ze 'zich niet lekker voelen' thuis te werken in plaats van thuis in bed te liggen, mits ze die mogelijkheid krijgen. Vergaderen vanaf verschillende werkplekken kan ook. Via chatkantoor of zelfs Windows live messenger. 

Mobiel kantoor
Op een flexwerkplek is alles aanwezig om als werknemer of als baas aan de slag te zijn, zonder dat u helemaal naar uw eigen kantoor hoeft. Er zijn verschillende mogelijkheden hiervoor en er komen er steeds meer bij. Zo opent ABN AMRO zijn Dialogues Ports in Woerden, Rotterdam, Amsterdam en Purmerend. Regus verhuurt hele kantoren op korte termijn, desnoods voor een dag. Coworker.nl verzamelt leegstaande plekken binnen kantoren die gehuurd kunnen worden. Een nadeel is dat u nooit weet wie die dag uw 'collega's' zullen zijn.


Bron: Sprout
 
 Doorsturen   8 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 File is geen excuus om te laat te komen
 Talent bepaalt straks waar bedrijf zich vestigt
 Meer thuiswerk, net zoveel files
 Manager ergert zich kapot aan files en lange vergaderingen
 
 
reacties
 
Matthijn  |   | 
13-10-2008
 | 
11:03 uur
Thuiswerken is de ideale oplossing om files te vermijden. Oplossen zal een te groot woord zijn, er zullen altijd pieken in het verkeer zijn. Maar als individu kun je zelf bepalen of je hieraan meedoet.
Bjorn Heisterkamp  |   | 
13-10-2008
 | 
18:32 uur
Het is zeer zeker de moeite waard om te denken aan exotische alternatieven, want structurele oplossingen tegen het fileleed zijn er niet. De afgelopen 'filevrije dag' was natuurlijk een fiasco, ookal werd het tegendeel gepropageerd. (Om 8:30 uur stond er 250 kilometer file, 80 kilometer minder dan gebruikelijk - de donderdag daarvoor stond er 230 kilometer, dat was toen nog iets minder dan normaal...).

Er is berekend dat 15 tot 20% van de verkeersdruk funest is. Dat wil zeggen dat een reductie van 20% zal leiden tot een afname van files met ongeveer 90%. HOE bereiken we dat?

1. Met telewerken
2. Met flextijden
3. Met een juiste infrastructuur (audio- en videoconferentie)
4. Met bereidwilligheid om met elkaar ochtenden en middagen te ruilen (wederom flextijden)
5. Carpoolen, al was het maar de helft van de woon-werk afstand
6. Met duidelijk advies vanuit de werkgever. De overheid zelf doet te weinig.

Voor advies en casestudies staan aardige voorbeelden op www.123vergaderen.nl
Gerald  |   | 
13-10-2008
 | 
17:04 uur
Ik ga voor de Flexwerkplek! al een half jaar maak ik gebruik van diensten van Regus. Je kunt gebruik maken van alle Regus business centres in Nederland, deze zijn heel makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. ben echt blij dat ik niet meer op Ring Amsterdm in de file hoef te staan!
Arno  |   | 
13-10-2008
 | 
22:42 uur
Een beetje meer asfalt zou ook helpen. Sinds de jaren 70 lopen we achter met de groei van de mobiliteit. Files op de snelwegen zijn vaak de maatstaf, maar het provinciale en kleinere wegennet is verworden tot een overloop voor vastlopende snelwegen. Hierdoor worden dorpen overspoeld door doortrekkende forenzen, staan provinciale wegen ook steeds meer vast. Het probleem van verkeersoverlast (zowel voor de forens als de omwonende) is niet van de laatste jaren, al openbaart het zich nu meer.
Ben helemaal voor alle bovengenoemde oplossingen + meer asfalt in ruime mate voor provinciale wegen, rondwegen en snelwegen.
Matthijn  |   | 
14-10-2008
 | 
12:00 uur
Meer asfalt zou inderdaad ook helpen. Goed punt Arno. Sinds de jaren '70 is onze bevolking met zo'n 5 miljoen mensen toegenomen. Het huidige wegennet kan dat niet bolwerken. Rondwegen zijn ook een goede manier op files (in steden en dorpen) te bestrijden. In Spanje zijn hier goede voorbeelden van te zien.
J.Ricks  |   | 
14-10-2008
 | 
21:06 uur
Ik verzacht het fileleed heel anders. Lekker ontbijtje, gezellig de radio dan een stukje cursus via cd of een luistercd.
Als het erg lang is even bellen met moeder of een zus....
Soms rijd ik 45 minuten extra per rit en soms 20.
's middags neem ik wat muziek en soms dicteer ik wat in een recorder om de dag af te sluiten...
Het is nu eenmaal zo.
Ruud Padt  |   | 
17-10-2008
 | 
23:41 uur
Er is maar een oorzaak voor de files en die is dat iedere kantoormedewerker in een kantoor wil/moet werken.

Iedereen met de trein?- Te weinig spoor (60%)
Iedereen met de bus? - niet realistisch
Wegen aanpassen? - Dit probeert men al 30 jaar

Telewerken? - Alleen als de communicatie net zo goed is als bij iemand werkend in een kantoor en alleen voor kantoor werk.
DUS JA ER ZIJN MOGELIJKHEDEN

Betere communicatie geeft ook de mogelijkheid fulltime te telewerken.
Met Fulltime telewerken moet de werkgever investeren maar hij/zij verdient het binnen een aantal maanden terug. Dit, doordat hij goed gekwalificeerde werknemers uit geheel Nederland of Belgie kan halen. Ze hoeven immers toch niet naar het kantoor.
Voor het ''hoe'' kunt u op mijn site kijken.


G. Verhagen  |   | 
21-10-2008
 | 
07:30 uur
Of je denkt eens na om een ander vervoermiddel te kiezen. www.vectrix.com of www.escini.nl
De overheid stimuleert deze vorm van vervoer door een extra investeringsaftrek voor bedrijven te mogen opvoeren en daarmee een belastingvoordeel te geven. Daarbij hoeft men ook geen wegenbelasting te betalen en het bespaart duizenden euro's per jaar aan kosten. Ook leuk meegenomen met zo'n kredietcrisis.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10