8 oktober 2008 -
Bonussen liggen momenteel onder vuur. En nu blijken ze ook nog beïnvloed door sekse en ras. Professor Emilio Castilla van de Sloan School of Management stelt dat blanke mannen hogere bonussen krijgen dan hun collega’s uit minderheidsgroepen met dezelfde opleiding, ervaring en leidinggevende.
Dergelijke discriminerende beloningen kunnen alleen verholpen worden door meer toezicht en transparantie in de manier waarop prestatie vertaald wordt naar beloning, stelt Castilla. Het verschil komt zelfs voor in ondernemingen die alles op alles zetten om te zorgen dat leidinggevenden eerlijk en onbevooroordeeld oordelen over prestaties. Het lijkt erop dat het daarna mis gaat. Ofwel wanneer een afdelingshoofd of iemand van HR de hoogte van de beloning vast moet stellen; ofwel wanneer diegene al dan niet akkoord moet gaan met de bonus of salarisverhoging.
Onopgemerkt
Hoewel meer transparantie deze vorm van discriminatie zal verminderen, zijn er meerdere redenen waarom de ondoorzichtigheid blijft bestaan, stelt Castilla. Zo zijn jaarlijkse salarisverhogingen vaak niet zichtbaar voor collega’s, zodat vergelijking niet mogelijk is en eventuele oneerlijkheid verdoezeld wordt. Ook zijn de jaarlijkse verhogingen vaak zo klein, dat verschillen tussen werknemers over het geheel genomen niet opvallen. Komt bij dat werknemers gemiddeld maar 2,7 jaar voor een onderneming werken en op die manier de lange termijn impact van kleine verschillen nooit naar voren komt.
De ondoorzichtigheid van salarissen, bonussen en vehogingen is altijd al zo geweest en behoort ook zo te blijven. Als een leidinggevende een verhoging krijgt op basis van presteren, alsmede de bonusregeling uitgekeerd krijgt, moet dat dan direct transparant zijn binnen de organisatie? Ik denk het niet. Ook de transparantie wil negatief uitpakken en diskussie uitlokken.
Op niveau werkt men al sinds mensheugenis op basis van periodieke persoonlijke prestatie indicatoren en beoordelingen gekoppeld met verhogingen en de bonus en dat moet ook individueel blijven.
U.R.A Fraenk
|
|
8
-
10
-
2008
|
12
:
15
uur
Wat een ontdekking. Vertel me iets wat ik nog niet weet. Het is echt niets nieuws onder de zon. Echter zal dit veranderen en niet doordat men eerlijk en oprecht wordt, maar meer omdat de machtsverhoudingen zullen verschuiven. Wait and see.
Wait and see? de machtsverhoudingen veranderen niet zomaar. Dat is nooit geweest en in de primaire beginselen gebeurt dit niet.
Ook de vakbonden proberen al jaren vergeefs hierin zaken te wijzigen.