7 oktober 2008 -
De financiële vooruitzichten worden steeds grimmiger. En dus heeft risicomanagement topprioriteit voor de CFO. De meerderheid erkent nu wel dat de crisis gevolgen zal hebben voor hun eigen winstprognose en misschien zelfs blijvende schade toe zal brengen aan de wereldeconomie.
Dat zegt Towers Perrin na onderzoek. En hoewel de meeste CFO’s naar buiten toe een en al zelfvertrouwen zijn, geeft driekwart toe dat ze zich zorgen maken over hun eigen risicobeleid en hun mogelijkheden hun strategische plannen te realiseren. Dit lijkt te wijzen op een behoefte van financieel managers om effectiever te investeren in risico-identificatie, risicometing en managementprocedures. Meer dan vier van de tien voorspellen een actievere bemoeienis van de directie op het gebied van risicomanagement. Net zoveel verwachten meer betrokkenheid van de werknemers op dit gebied.
Schuldig
Meer dan de helft van de ondervraagde CFO’s zijn van plan hun risicomanagementprocedures aan een grondig onderzoek te onderwerpen, op ieder niveau van de organisatie. Meer dan zes van de tien wijzen slecht risicomanagement bij financiële organisaties aan als schuldige van de huidige financiële chaos. Bijna net zoveel noemen de complexiteit van financiële instrumenten een belangrijke reden en bijna de helft wijst een beschuldigende vinger naar financiële marktspeculatie. Om uit de crisis te geraken, noemen de CFO’s met name een beter regulatie van kredietverstrekking. Ook raden ze meer toezicht van de Raden van Bestuur, het management, investeerders en zelfs overheden aan.
Praktische tips
Op praktisch niveau raadt Towers Perrin CFO’s drie stappen aan:
- meer grip krijgen op de omstandigheden die de onderneming vatbaar maken voor de gevolgen van de huidige financiële crisis;
- de impact daarvan op de financieringsbehoefte op korte en lange termijn meten en
- de balans zo aanpassen dat ze de storm beter kunnen weerstaan dan de concurrentie.