3 oktober 2008 -
Werknemers gaan er maar wat vaak van uit dat hun baas de pest aan hen heeft. En in veel gevallen zou dat wel eens kunnen kloppen. Uit onderzoek van het Britse Skillzbase.com blijkt dat meer dan negen van de tien managers dolgraag van tenminste één medewerker af willen.
Bijna een vijfde zou zelfs het liefst het volledige team vervangen. Slechts acht procent van de ondervraagde managers is compleet tevreden over elke medewerker. Driekwart kan tenminste een iemand noemen die ongemotiveerd en ontevreden overkomt en daardoor ondermaats presteert.
Wervingsprocedure
Meer dan 80 procent vindt dat tenminste één teamlid zich tijdens de sollicitatie volkomen anders voordeed dan hij of zij is. Bijna tweederde is van mening dat werknemers overdreven of gelogen hebben over hun kennis en ervaring. Het lijkt er sterk op dat veel cynisme onder managers terug te voeren is naar een slecht wervingsproces. Meer dan driekwart van de ondervraagde managers geven namelijk toe dat het summiere contact dat ze hebben met sollicitanten, de grootste oorzaak is van hun slechte inschatting. Door tijdtekort komt het er vaak op neer dat externe werving- en selectiebureaus de sollicitatieprocedure afhandelen.
Inderdaad. Sommigen op de werkvloer willen liever van elkaar af. Hetzij leidinggevende hetzij de werknemer. Veel verloren energie. Ik heb ervaring met dit element op de werkvloer zowel als Bedrijfscounsellor als docent drama met interventies. Door mijn speelse manier van werken met individuen en groepen, krijg ik strijdende partijen weer om de tafel of met elkaar in een levendige discussie. Dat stukje neem ik over van een manager. Dat kan ook makkelijker omdat ik een buitenstaander ben en objectief tegen de situatie aankijk. Ik doe dit werk met veel plezier en succes.
Groet
Henny van den Berg
Verbeteren van Teams
Het verbeteren van teams is vraaggestuurd. Er zijn geen panklare oplossingen. Het omgaan met mensen is grillig en weerbarstig en elke keer weer anders.
Bij het verbeteren van teams kijkt PiT2People naar effectiviteit en plezier met elkaar.
Onze aanpak is interactief en maakt de verschillende gezichtspunten van mensen zichtbaar en bespreekbaar. Het handelen laat keuzes zien. Aspecten die onder meer aan bod komen:
- hoe zien we elkaar en wat zijn onze doelen
- welke factoren zijn van invloed op het team
- structuur en werking van denkvermogen
- groeifasen in een team
- gedragsmotieven
Tja... maar wat nu als je toch verder wilt/moet met je team?
Soms moet je dan met het team in de spreekwoordelijke 'modder' gaan staan, niet bang zijn om 'vies' te worden. De mouwen op stropen en gaan werken! Het kan tijd gebrek zijn of een competentie gebrek, of gewoon geen zin in te doen wat nodig is. Dat laatste klinkt wellicht raar, maar we komen het tegen...
ALOM coaching & training wil voor u dat 'vervelende' klusje best klaren. Of te wel, We zijn niet vies van hard werken met een team om tot de essentie, oorzaak en (nog veel belangrijker) resultaat te komen om weer een prettige sfeer te krijgen en effectiviteit van het team. We vinden het zelfs leuk, vooral als we onze resultaten bekijken. Die hebben we reeds bij grote bedrijven (>1.000fte), maar ook bij het MKB.
Onze internetpagina (alom.biz) is momenteel onder constructie, je vindt er wel onze gegevens om contact op te nemen als je een klusje te klaren hebt!