Vijf manieren om uw personeel te benaderen bij economische onrust
30 september 2008 -
Niet alleen grote banken en verzekeraars, maar ook het MKB ondervindt de gevolgen van de economische onrust. Veel MKB-ondernemingen zien hun omzet dalen, en die tendens zal ook nog wel even voortduren. Toch moet het MKB zich niet in de put te laten praten.
Hiervoor waarschuwt Eli Smit, directeur van MKBasics.nl. Het risico schuilt erin dat dit gevoel op de werknemers overslaat en dat kan schadelijk zijn voor het bedrijf. Juist nu moet u laten zien dat u er samen voor gaat. Zo raken werknemers niet gedemotiveerd, maar zetten ze juist een stap extra. Blijf dusmotiveren en activeren en betrek de medewerkers in deze moeilijkere tijden bij ‘het reilen en zeilen’ van de onderneming. In een nog steeds krappe arbeidsmarkt is het behouden van personeel immers extra belangrijk.
Vijf adviezen
Vijf adviezen van MKBasics.nlnu het economische tij tegen zit:
1. Houd uw werknemers op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het bedrijf Juist nu, in deze lastiger economische tijden, is het voor werknemers extra belangrijk om te weten hoe de vlag erbij hangt. Betrek ze bij de bedrijfsstrategie; hoe zetten we met z’n allen de schouders eronder?
2. Spreek uw team vaker persoonlijk aan
Sommige medewerkers zijn binnenvetters. Laat ze bijvoorbeeld weten dat hun baan niet op de tocht staat, nu het even wat minder lijkt te gaan. Voorkom kopzorgen bij uw personeel.
3. Reageer adequaat op teleurstellingen
Denk aan een klant die afhaakt, een deal die niet doorgaat, een factuur die er niet uit kan, enzovoort. Reken uw personeel hier niet op af. Probeer juist ook de positieve kant van een gemiste kans te benadrukken. Richt u op nieuwe opdrachten en nieuwe kansen.
4. Blijf ontplooiingsmogelijkheden bieden
Ga niet op de budgetten die hier voor gereserveerd stonden, korten. Doet u dit wel, dan zullen uw medewerkers u dat niet in dank afnemen.
5. Blijf sport of uitstapjes organiseren
Dit versterkt het saamhorigheidsgevoel en stimuleert energie.
Wel een beetje uit een boekje hoor. Je kunt ook zeggen: elke bedreiging vormt een kans. Als het economisch wat minder gaat, moet het team (de medewerkers + bedrijfsleiding) een manier vinden om effectiever en efficiënter te produceren.