Zes manieren om u voor te bereiden op een salarisverhoging
16 september 2008 -
Vindt u dat u te weinig verdient? U bent niet de enige. Maar als u net als al die anderen tot uw eerstvolgende functioneringsgesprek wacht om dit ter sprake te brengen, bent u te laat. Beter is om continu voorbereid te zijn op die salarisonderhandeling.
Zes tips van Monster om te allen tijde voorbereid te zijn meer salaris te vragen.
1. Definieer uw huidige baan
Ga op zoek naar de functiebeschrijving en gebruik die als uitgangspunt (is er geen of geen goede functiebeschrijving van uw huidige baan beschikbaar, zoek dan naar één of twee die erbij in de buurt komen en gebruik die). Vul de beschrijving aan met uw specifieke taken en verantwoordelijkheden en analyseer de verschillen. Verdeel de beschrijving vervolgens in onderdelen en stel voor elk onderdeel een specifiek doel dat u de komende tijd wilt bereiken (denk aan een bepaald aantal verkopen realiseren, alle telefoontjes binnen twee dagen afhandelen, uw administratie up-to-date houden).
2. Houd uw vooruitgang bij
Nadat u uw functie helder hebt en uw doelstellingen vastgesteld heeft, houdt u uw vooruitgang bij. Leg vast welke doelstellingen u bereikt heeft. Deze persoonlijke documentatie komt zeker van pas tijdens uw functioneringsgesprek. Hiermee kunt u namelijk hele specifieke voorbeelden geven van wat u gedaan en bereikt heeft. ook laat u uw werkgever zo zien dat u en uw functie zich ontwikkelen – en dat u toe bent aan meer verantwoordelijkheid en dus salaris.
3. Neem het initiatief
Zodra de periode nadert waarin de gesprekken plaats vinden, stapt u naar uw baas en maakt u een afspraak. Zo laat uw weten dat u in uw toekomst bij de onderneming investeert en bereid bent daarover te praten. Omdat u zichzelf nu al in de kijker speelt, heeft uw leidinggevende bovendien tijd om uw werkzaamheden alvast te evalueren.
4. Doe uw huiswerk
Hoewel praten over salaris nog steeds taboe is, kunt u via het internet makkelijk achterhalen hoe uw salaris zich verhoudt tot anderen in uw branche. Neem ook uw secundaire arbeidsvoorwaarden mee in de vergelijking. Bonussen, vakantiedagen, thuiswerkmogelijkheden enzovoort zijn immers zeer bepalend voor de kwaliteit van leven. Houd er ook rekening mee dat salarissen nu eenmaal verschillen tussen regio’s, branche en bedrijfsgrootte.
5. Dwaal niet af
Gebruik alle informatie die u verzameld heeft, maar wijd niet uit. Ga niet in op verwachte uitgaven of leningen die u snel hoopt af te betalen. die dingen zijn dan belangrijk voor u, maar leiden uw leidinggevende alleen maar af. Bespreek alleen uw prestaties en toekomst bij het bedrijf. Maak duidelijk dat u wilt groeien – en dat u wilt dat uw salaris meegroeit. Zorg wel dat u ook secundaire arbeidsvoorwaarden ter sprake brengt: het kan eenvoudiger voor uw werkgever zijn om u daar meer van te geven dan uw salaris te verhogen en dat is voor u vaak net zo voordelig.
6. Begin opnieuw
Zorg dat uw werkgever mededeelt wat hij de komende tijd van u verwacht en spreek een tijdlijn af om die doelstellingen te behalen. Op die manier bereid u zich nu alvast weer voor op uw salarisverhoging van volgend jaar.