Manager is steeds meer voorstander van thuiswerken
12 september 2008 -
De meeste managers zullen desgevraagd zeggen dat ze hun team het liefst fysiek in de gaten kunnen houden. Maar nu de wereld steeds globaler en mobiel wordt, lijken de dagen van het presenteïsme toch echt geteld.
Het aantal mensen dat telewerkt is de afgelopen jaren enorm gestegen, zo blijkt ook uit onderzoek van de Britse Confederation of British Industry en Pertemps. Bijna de helft van de ondervraagde werkgevers biedt thuiswerkmogelijkheden. Twee jaar geleden was dat nog maar veertien procent. Dit geldt overigens niet alleen voor het Verenigd Koninkrijk maar is wereldwijd de trend. Uit onderzoek van World at Work blijkt bijvoorbeeld dat meer dan vier van de tien Amerikaanse en Canadese werkgevers thuiswerkmogelijkheden bieden, hoewel onbekend is hoeveel werknemers er daadwerkelijk gebruik van maken.
Kosten en milieu
Vooral de toenemende kosten en tijd van het woon-werkverkeer lijken de populariteit in de hand te werken. Uit onderzoek van Telework Exchange bleek bijvoorbeeld dat wanneer mensen twee dagen per week thuis zouden werken, dat de Amerikaanse economie meer dan 38 miljoen dollar zou besparen aan brandstofkosten. Ook in Groot Brittannië speelt mee dat managers willen proberen hun CO2-uitstoot en reistijd te beperken.
Voordelen
Ook andere manieren van flexibel werken, winnen terrain, vooral parttime werken, duobanen en sabbaticals. John Cridland, onderdirecteur van het CBI: "De negen-tot-vijf mentaliteit is langzaam aan het verdwijnen. Werkgevers zien steeds meer de voordelen van flexibel werken, zelfs in economisch onzekere tijden. Voor werknemers is vooral het beter kunnen combineren van werk en privé doorslaggevend. "Nu de techniek steeds betrouwbaarder en binnen handbereik komt, zal de populariteit alleen maar toenemen."
Doorwerken
Een opvallende bevinding uit het onderzoek was ook het feit dat mensen steeds later met pensioen gaan, waarschijnlijk ten gevolge van zorgen over de kredietcrisis en beschikbaarheid van pensioengelden. Inmiddels wil bijna een derde van de mensen die de pensioengerechtigde leeftijd bijna bereiken langer doorwerken. "Veel ouderen willen helemaal nog niet met pensioen of zijn bang dat ze dan niet rond kunnen komen. En werkgevers op hun beurt zijn vaak blij dat hun oudere werknemers – met hun waardevolle kennis en ervaring - nog even blijven."
Minder divers dan gewenst Tenslotte bleek dat een derde van de ondervraagde werkgevers zich vrijwillig had onderworpen aan een onderzoek op gebied van gelijke betaling. Hoewel ze oprecht een diversiteitbeleid willen voeren, zegt tweederde dat het gebrek aan sollicitanten uit minderheidsgroepen een echt divers personeelsbestand het meest belemmert.
Bron:Management Issues