zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CEO wordt niet slechter van economische malaise

10 september 2008 - De toppers in de Britse directiekamers incasseren nog steeds een topsalaris en door de verslechterende economie is het zelfs waarschijnlijker dat ze nog meer vangen – bedrijven willen hun beste mensen immers koste wat kost behouden.

Dat zegt Deloitte na onderzoek. De gemiddelde salarisstijging van een directeur bedraagt 6,2 procent. Vorig jaar was dat nog zeven, wat er op lijkt te wijzen dat het huidige economische klimaat wel extra druk op de lonen legt. Toch neemt het verschil tussen het salaris van de directeur en dat van de rest van het management nog steeds toe. Bovendien krijgen CEO's hogere bonussen en betere aandelenregelingen. 



Beloning
"Ook in vorige perioden waarin het slechter ging met de economie zag je dat bedrijven er alles aan doen om de beste mensen, degenen die een echt verschil kunnen maken, te vinden en aan boord te houden," zegt Carol Arrowsmith van Deloitte. Een aantal bedrijven heeft speciale beloningsprogramma’s in het leven geroepen, ofwel om specifieke doelstellingen te behalen, ofwel om gewilde talenten aan boord te houden. "Uiteraard worden dergelijke regelingen met argusogen bekeken door de aandeelhouders en het is dan ook essentieel de redenering achter dergelijk beleid goed te communiceren. Toch staan de aandeelhouders meestal positief tegenover de regelingen. Ook zij willen de toppers immers niet verliezen. " 

Globalisering
Verder bleek uit het onderzoek dat hoe groter de onderneming is, hoe meer de directie incasseert. Ook de bonussen van deze directeuren en managers zijn veel hoger dan die in kleinere bedrijven (vier keer zo hoog als het salaris, tegenover 2,75 keer zo hoog). Arrowsmith wijt dit met name aan de globalisering. "Toch moeten ondernemingen voorzichtig gaan worden. De laatste jaren bleven de directiesalarissen harder stijgen dan de inflatie en stegen de bonussen exponentieel. Het is echter mogelijk dat de grens bereikt is en ook de wereld van de directiebeloningen aan het veranderen is."

Doelstellingen
Voor veel ondernemingen is het nu veel moeilijker dan verwacht om de doelstellingen te behalen die een paar jaar geleden opgesteld zijn en dat kan ertoe leiden dat de kloof tussen wat aandeelhouders en directie verwacht steeds groter wordt. "Aandeelhouders verwachten dat ook directeuren de gevolgen voelen van moeilijke tijden, terwijl directieleden het gevoel hebben dat er iets niet deugt aan bonusregelingen die na twee jaar nog geen vruchten afwerpen. Beloningscommissies moeten ervoor zorg dragen dat de doelstelling van het bonusbeleid duidelijk blijft, dat prestatiemetingen overeen komen met de bedrijfsstrategie en dat prestatiedoelstellingen reëel maar wel uitdagend blijven." 

Bonus
Ook de hoogte van de jaarlijkse bonussen blijkt gestegen. De gemiddelde bonus is 150 procent van het salaris en 185 procent in de grootste ondernemingen. In de overige bedrijven bleef die 100 procent. Meer dan driekwart van de directieleden kreeg meer dan vooraf beraamd en slechts zes procent kreeg vorig jaar geen bonus.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Economische crisis zorgt voor nieuwe managementprioriteiten
 Manager kan beter geen tv kijken
 Vijf manieren om de beste mensen aan boord te houden
 Steeds meer ICT-investeringen ondanks geluiden over recessie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10