3 september 2008 -
De Nederlandse manager blaast thuis graag stoom af over het werk. 97,2 procent van de managers vertelt aan de eettafel over collega's, terwijl 99,3 procent met het thuisfront praat over hun eigen werkzaamheden.
Dat blijkt uit onderzoek van Management Team. Uit het onderzoek blijkt dat het thuisfront van de manager goed op de hoogte is van zijn werksituatie. De partner weet altijd wat voor werk hij doet, ook de kinderen (66,9 procent), moeder (68,9 procent), vader (53,8 procent), broers (54,1 procent) en zussen (56,7 procent) weten dit vaak. Sommige managers beweren dat zelfs de peetouders, nichten, neven en de schoonfamilie het juiste antwoord kent op de vraag wat hij voor werk doet. Bovendien kennen 67 procent van de huisgenoten alle namen van directe collega's en 28,8 procent tenminste een aantal.
Geheimhoudingsplicht
Maar hoe zit dat met managers die een beroepsgeheim hebben? Zoals medewerkers van de AIVD, politie of het leger, werknemers van televisieprogramma's of managers in de zorg of advocatuur? "Zij moeten hoe dan ook zwijgen over wat hen is toevertrouwd, hoe verleidelijk het ook is om dat tijdens de maaltijd wel te doen," zegt F.A.W. Bannier, bijzonder hoogleraar advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Toch si het volgens Frits Peters, bedrijfsarts en senior consultant bij Arbo Unie, goed als mensen praten over hun werkzaamheden. "Doen ze dat niet, dan kunnen er verschijnselen optreden die lijken op het post traumatisch stress syndroom. Ik heb zelf gewerkt met de politie. Daar werd dan bijvoorbeeld een kinderverkrachter opgepakt en die moest worden ondervraagd. Dat zorgt voor heftige emoties en als daar niet over gepraat kan worden, treden dit soort schadelijke mechanismen op." U kunt er in zo’n geval misschien het beste voor kiezen de details en namen te verzwijgen, maar niet alles op te kroppen.
Bron:Management Team