zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vacaturejargon blijft abacadabra

29 augustus 2008 - In Nederland staan momenteel zo`n 242.000 vacatures uit. Volgens Suzanne Van den Eynden, redacteur van Carp, denken negen van de tien Nederlandse bedrijven dat potentiële kandidaten staan te springen om te solliciteren zodra ze een vacature lezen voor een flexibele ‘multitasker’ met een ‘hands-on mentaliteit’.

Verder vragen bedrijven nogal eens van de kandidaat dat deze conceptueel en analytisch onderlegd moet zijn en over een pro-actieve houding dient te beschikken, weet MD Weekly. Verder moeten kandidaten vaak organisatiesensitief zijn en over kennisoverdragende kwaliteiten beschikken. Kortom: een hoop wollig geformuleerde en onbegrijpelijke eisen. 



Introspectie
Kitty Schleck, voorzitter van de vakgroep Arbeidsmarktcommunicatie van de VEA, meent dat de vacature het stiefkindje van het communicatiebeleid is. Schleck maant bedrijven dan ook tot introspectie. Duidelijk en helder taalgebruik komt namelijk zowel bedrijf als kandidaat ten goede. Overwerk dient bijvoorbeeld gewoon bij de naam te worden genoemd, in plaats van te schrijven dat `de ideale kandidaat nog nooit van een van negen tot vijf mentaliteit heeft gehoord`.


Bron: Carp, MD Weekly
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vacaturetekst blinkt vaak uit in saaiheid
 Liever geen Engelse vacatureteksten!
 Zes tips voor het schrijven van goede vacatureteksten
 Weg met HR-jargon!
 
 
reacties
 
trojan  |   | 
2-09-2008
 | 
18:40 uur
En zijn er ook mensen die zich afvragen waarom vacatures voor 99% bestaan uit eisen van de werkgever? Potentiele kandidaten moeten maar genoegen nemen met 1% standaardinformatie... ''wij bieden u goede secundaire arbeidsvoorwaarden en een salaris conform de markt'', WAT MOET JE DAAR NU MEE? Daar komt bij dat meer dan 80% van de westerse wereld zichzelf inmiddels niet meer begrijpt door al dat prestigeuze wollige gebrabbel. Zijn er mensen die dit herkennen, want ik heb het gevoel dat ik de enige ben die zich ergert aan dit verkrachtte taalgebruik.
J.F. Rijs  |   | 
3-09-2008
 | 
10:08 uur
Trojan,
Zeker ben jij niet de enige die zich hieraan ergert. Ik vermoed dat de kennis om het anders te gaan doen ontbreekt. Advertentie taal is een mode verschijnsel. Dit houdt in dat er wordt na-ge-aapt. Iemand die een peroneels advertentie wil gaan plaatsen, kijkt bv in de krant hoe men het doen en voegt hieraan zijn of haar eigen originaliteit en het liefst in het engels. Zo komen we op de glijdende schaal van onbegrip. Blijkbaar moet alles ''eigentijds'' herschreven worden. Van Bijbel tot grondwet. Laten we eerst maar met de advertenties voor ''personeel gevraagd'' beginnen. Of is dit zo te stoffig.........
S Ter Aar  |   | 
3-09-2008
 | 
10:24 uur
Idem, vind ook de tekst te stoffig. Tegenwoordig vraag ik behoorlijk lastige vragen aan werkgevers. hoe hoog hun ziekteverzuim is. Want een bedrijf met een hoog ziekteverzuim zijn mensen vaak niet tevreden. Ook hoe het verloop binnen zo'n organisatie is. En of alleen winst maken hun doel is. Op die vragen weet ik genoeg.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10