VS heeft teveel invloed op financiële verslaggeving
26 augustus 2008 -
"Sinds de EU in 2005 IFRS als verslaggevingsstandaard heeft bekrachtigd, is het in meer dan 100 landen ingevoerd. Nu lijkt ook invoering in de Verenigde Staten met rasse schreden te naderen." Dat stellen Rolf Slager en Roelf Kloen van PricewaterhouseCoopers (PwC) op Accountancynieuws.nl.
"Zo heeft de Amerikaanse regelgever al aangegeven zijn richtlijn op het gebied van winstbelastingen (FAS 109) integraal te willen vervangen door de IFRS-tegenhanger IAS 12," constateren Slager en Kloen. De PwC'ers wijzen er echter ook op de EU moet uitkijken voor een 'omgekeerde overname'. 'Al sinds 2002 zijn de Amerikaanse en de internationale regelgevers in gesprek over het terugdringen van de verschillen tussen de beide sets van afspraken over de wijze waarop bedrijven hun jaarverslag moeten presenteren. Een gemeenschappelijke set van wereldwijde standaarden verbetert ten slotte niet alleen de vergelijkbaarheid van financiële rapportage, maar betekent ook lagere administratiekosten voor met name multinationale ondernemingen."
Gelijke principes "Het oorspronkelijke doel van het convergentieproject was om tot twee standaarden met gelijke principes te komen. Dit geeft beide standaarden de mogelijkheid om zich onafhankelijk van elkaar te blijven ontwikkelen. Nu de Amerikaanse regelgever heeft aangegeven de internationale standaard mogelijk tot regel te verheffen, zal hij daar ongetwijfeld meer invloed op toekomstige wijzigingen voor terug willen."
Winstbelasting
"Bovendien is de Amerikaanse tax accounting-praktijk veel verder ontwikkeld dan de praktijken in de meeste IFRS-landen. US Gaap kent immers al sinds eind jaren zestig een richtlijn op het gebied van winstbelastingen, waar IAS 12 pas vanaf de bekrachtiging in 2005 echt betekenis heeft gekregen. Als we daarbij in aanmerking nemen dat de Amerikaanse praktijk over het algemeen meer gebaseerd is op controleerbare regels dan op breed toepasbare principes, valt het te verwachten dat het nieuwe IAS 12 voor een groot deel praktisch ingevuld zal worden met Amerikaanse regeltjes." De vraag is of het internationale bedrijfsleven en het vakgebied hierbij gebaat zijn. "De EU dient namelijk de nieuwe IFRS-standaard eerst goed te keuren. Een al te grote Amerikaanse invloed kan deze noodzakelijke bekrachtiging door de EU tegenhouden. Dit zou een tegenvaller zijn voor de ontwikkeling van IFRS als geheel. Hier ligt dus een schone taak voor de IASB."
Bron:Accountancy Nieuws