26 augustus 2008 -
Nu al zijn er 25 procent minder leidinggevenden dan tien jaar geleden. Dat roept de vraag op of managers in de toekomst überhaupt nog nodig zijn. En wat hun taken dan nog zijn. Trendwatcher Adjiedj Bakas werpt op Management Team een blik in de toekomst.
"Vroeger was een baas broodnodig maar tegenwoordig is kennis veel meer en beter verspreid over verschillende medewerkers en afdelingen, werken mensen veel zelfstandiger en is een baas alleen nog nodig om leiding te geven."
Thuiswerk
Bovendien werken steeds meer mensen thuis en ook dat vraagt om een andere manier van leidinggeven. Niet presentie maar resultaat telt. Ook de pensioenleeftijd schuift op, iets dat eveneens gevolgen heeft voor de manier van leidinggeven. Bakas: "Toen de AOW ingevoerd werd, werden mensen niet veel ouder dan 66. Tegenwoordig worden we, mede door de verbeterde gezondheidszorg, veel ouder en is het voor de samenleving niet op te brengen dat we allemaal op of zelfs voor ons 65e stoppen. Tegelijkertijd zie je dat mensen zich kapot gaan vervelen nadat ze met pensioen zijn gegaan. Nog een reden om langer door te werken."
Bron:Management Team
Het is natuurlijk geen onlogische ontwikkeling, dat er minder managers nodig zijn. Er worden inderdaad andere kwaliteiten gevraagd van managers dan alleen maar baas zijn. Ik ga er ook van uit dat dit zich ook verder zal voortzetten. Het feit dat medewerkers zelfstandiger, beter opgeleid en mondiger zijn en dat er meer thuis wordt gewerkt, betekent niet dat er minder leiding gegeven moet worden; wel anders. Uiteraard zal resultaat een belangrijke factor daarin zijn, maar dat kan alleen goed blijven gaan wanneer er een leidinggevende is die in staat is zijn/haar mensen tot ontwikkeling te brengen. Alleen naar resultaten kijken en verder niets (lees: geen leiding geven) is de doodsteek voor iedere organisatie.
een baas is nog steeds een verkeerd beeld wat de meeste mensen hebben van een manager.
de Manager met bugettaire eindverantwoording is niet meer de leider van vroeger. De laatste jaren wordt er zakelijk harder geknokt voor de bekende KPI's en richting personeel via de HRM gedachte wordt er gestuurd, zonder harde hand. dit vergt overlegkunde en overtuigingskracht. Deze groep wordt vanzelfsprekend minder, maar zonder goede managers is een bedrijf stuurloos.