11 augustus 2008 -
Bijna iedere CEO ter wereld claimt dat het glazen plafond voorgoed doorbroken is en dat sekse, huidskleur, religie of seksuele voorkeur een carrière op geen enkele manier meer in de weg staan. Talent overwint alles, is het mantra immers. Maar ook puur theorie, zo blijkt uit nieuw onderzoek van CareerBuilder.com.
De carrièresite concludeert dat de voorkeur voor mannen, salarisongelijkheid tussen mannen en vrouwen en promotie op basis van sekse nog altijd overheersen. Ondanks alle maatregelen om gelijkheid te stimuleren, krijgt een derde van de vrouwelijke werknemers nog steeds minder betaald dan hun mannelijke collega’s in dezelfde functie. Het zorgwekkende is dat dit aantal ongeveer ongewijzigd is sinds 2006. Ook zijn er veel meer mannelijke veelverdieners dan vrouwelijke, die juist de onderkant van de salarisschaal domineren.
Minder kansen
Niet alleen op het gebied van salaris voelen vrouwen zich gediscrimineerd. Meer dan een kwart zegt dat ze minder doorgroeimogelijkheden hebben dan hun mannelijke collega’s in dezelfde functie. Een vijfde zegt niet evenveel opleidingsmogelijkheden te krijgen en zeventien procent dat ze minder flexibele mogelijkheden hebben. Op de vraag waarom ze denken dat ze minder salaris en doorgroeimogelijkheden krijgen, antwoordt de helft van de vrouwen dat dat komt door vriendjespolitiek van het management. Een derde zegt dat mannen meer ‘slijmen’ bij de baas, en nog een derde denkt dat er over het algemeen gewoon gedacht wordt dat mannen meer geld nodig hebben om hun gezin te onderhouden. Ook wordt gedacht dat mannen vaker projecten toegewezen krijgen die hen meer in de kijker spelen. Een kwart van de vrouwen zegt dat mannen nu eenmaal agressiever zijn in hun salarisonderhandelingen.
Brancheverschillen
Vrouwen die in de gezondheidszorg, de vrijetijdssector en het onderwijs werken, voelen zich het minst gediscrimineerd op het gebied van salaris; vrouwen in de IT en financiële scoren gemiddeld en vrouwen in de productie, retail en zakelijke dienstverlening het meest. Een vijfde van de mannen in de vrijetijdssector en zestien procent in de financiële dienstverlening rapporteert overigens dat ze minder betaald krijgen dan hun vrouwelijke collega’s.
Tjsa...het blijft actueel en dat zal dit onderwerp nog wel even blijven ook vrees ik. Een leuk artikel over dit onderwerp is terug te vinden op (Klik hier)
Groet!
Henk Ritmeester
LinkedIn groep voor management en directie; (Klik hier)
Wilbert de Kroon
|
|
12
-
08
-
2008
|
14
:
21
uur
Het is genoegzaam bekend dat - wil hierin wezenlijk iets veranderen - ''de beide partijen'' in actie zullen moeten komen: management én de vrouw-zelf. Wat ik (nog) veel tegen kom in mijn coachingspraktijk is dat een vrouw zich met name richt op de inhoud van het werk en minder op ''het spel'' dat rondom het feitelijke werk gespeeld wordt/moet worden om gezien/erkend/gewaardeerd te worden. Draai de zaak eens om: wie is het meest arrogant? Degene die klip en klaar aan de wereld laat weten wat hij/zij kan of degene die het gepaster vindt dat de wereld moeite doet om achter zijn/haar kwaliteiten te komen? Naast de vele kwaliteiten die veel vrouwen hebben, wens ik ze de kwaliteit ''speelt het spel met verve'' van harte toe.
Vriendelijke groet,
Wilbert de Kroon
Diemen & Van Gestel
CAW van Ravenhorst
|
|
13
-
08
-
2008
|
11
:
51
uur
Kiekeboe spelen in organisaties?? Laat me niet lachen! Over inefficient gesproken! Degenen die klip en klaar laten weten wie ze zijn en wat ze kunnen komen het verst in de maatschappij, nationaal en internationaal, mannen en vrouwen!! Ik zou zeggen,laat het om de inhoud gaan en niet om zulke zielige spelletjes!