Nieuwe regels leiden tot machtsconcentratie bij sociale partners
29 juli 2002 -
De aangekondigde maatregelen van voormalig minister Zalm om de governance (besturing) van bedrijven transparanter te maken, leiden tot een concentratie van macht bij werkgevers en werknemers. Zalm wil dat werknemers en aandeelhouders meer invloed krijgen op de samenstelling van de Raad van Commissarissen.
In de praktijk betekent dat (naast hun bestaande invloed vanuit overleg en OR-perspectief) extra macht voor werkgevers- en werknemersorganisaties, omdat zij ook de besturen van pensioenfondsen vormen. Pensioenfondsen zijn de belangrijkste groep van beleggers in Nederland.
Macht bij minder personen In een column op M@n@gement betoogt onderzoeksjournalist Marcel Metze dat met de maatregelen van Zalm de macht niet bij meer, maar juist bij minder personen terecht komt. De transparantie die Zalm nastreeft is optisch bedrog: in feite leidt het tot nog meer achterkamertjespolitiek.
Geen gepensioneerden in bestuur Pensioenfondsen worden (op wettelijke basis) bestuurd door vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers. De sociale partners lijken zich niet te generen voor hun groeiende machtspositie. De kritiek van Metze trotseren zonder blikken of blozen. Openlijk gaven zij gisteren aan geen pottenkijkers te dulden. De werknemersorganisatie CNV en de werkgeversorganisatie VNO-NCW lieten gisteren weten geen vertegenwoordigers van gepensioneerden in de pensioenfondsbesturen te willen hebben. Zij vinden dat het pensioenbestuur er voor alle belanghebbenden is en niet alleen voor de gepensioneerden (sic!). 't Is maar dat u het weet.