zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgever van schuldenaar nu binnen enkele dagen bekend.

8 augustus 2008 - Sinds enkele dagen kan de gerechtsdeurwaarder elektronisch informeren wie de werkgever van een schuldenaar is. Op 27 mei 2008 heeft de Tweede Kamer namelijk een wetsvoorstel aangenomen waarin de informatiebevoegdheid van de gerechtsdeurwaarder is uitgebreid.

Voor de inwerkingtreding van de regeling ontbrak bij onbekendheid van werkgever of uitkeringsverstrekker de mogelijkheid om deze te achterhalen, anders dan via een soms moeizame en kostbare weg van herhaalsonderzoeken. In deze zaken, waarin de veroordeelde schuldenaar pertinent weigerde om inkomensinformatie te verstrekken, is nu zonder al te veel kosten en omwegen bij het UWV op te vragen wie de werkgever, pensioen- of uitkeringsverstrekker is. Voor het verkrijgen van verdere gegevens (zoals de hoogte van de inkomsten) kan vervolgens rechtstreeks contact worden opgenomen met de inkomstenverstrekker. 



Heropenen
De regeling biedt ook mogelijkheden voor schuldeisers die in het verleden zaken hebben moeten afschrijven wegens onbekendheid met verhaal. De tenuitvoerlegging van een rechterlijke of arbitrale uitspraak verjaart namelijk pas door verloop van twintig jaar. Als er sprake is van een uitkering of een dienstverband in Nederland zal de gerechtsdeurwaarder dit nu zeker kunnen achterhalen. Deze ‘oude’ zaken lenen zich dus uitstekend voor ‘herincasso’. 

Besparingen
Naar alle waarschijnlijkheid zal de nieuwe bevoegdheid aanzienlijke besparingen opleveren voor schuldeisers. Jongejan Wisseborn Gerechtsdeurwaarders verwacht dat de doorlooptijd van incassozaken zal verbeteren en zaken vaker volledig geïncasseerd kunnen worden.


Bron: Jongejan Wisseborn Gerechtsdeurwaarders
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Schulden slecht voor carrière
 Werknemers met schulden bezorgen werkgevers steeds meer kopzorgen
 Wanbetalers verzinnen slechte smoezen
 Van den Nieuwenhuyzen vlucht naar Zwitserland
 
 
reacties
 
Kenneth  |   | 
8-08-2008
 | 
14:44 uur
Gaat het erom om de schuld geind te krijgen of is het nog een mogelijkheid om de factuur van de deurwaarder op te kloppen?
Erwin  |   | 
9-08-2008
 | 
12:12 uur
Wat bedoel je met kosten opkloppen? De deurwaarder werkt met wettelijke schuldenaarstarieven in tegenstelling tot een incassobureau. Wat valt er op te kloppen? Het zal inderdaad zo zijn, dat de kosten zullen verminderen als er geen zoekactie naar de werkgever meer nodig is lijkt me. Dus positief voor de schuldeiser, minder voor de debiteur. Al met al een goede ontwikkeling in mijn ogen.
Peter  |   | 
11-08-2008
 | 
08:16 uur
Een schuldenaar die helemaal geen informatie wil verstrekken over zijn/haar inkomsten en weinig roerende zaken heeft is moeilijk te pakken. Beslag leggen is dan geen optie meer. De wanbetaler ontspringt dan vaak de dans. Uiteindelijk moet de schuldeiser zijn vordering afboeken en blijft hij met (hoge) kosten van de incassoprocedure zitten. Dit is een goede ontwikkeling om aan deze praktijken een halt toe te roepen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10