zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Opgebouwd pensioen moet op salarisstrook’

5 augustus 2008 - Werknemers willen maandelijks hun opgebouwde pensioen op hun salarisstrook kunnen teruglezen om beter op de hoogte te blijven van de oudedagsvoorziening. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Pensioenkijker.nl onder 2.150 Nederlanders.


Bron: De Telegraaf, Accountancynieuws
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgevers weten zich geen raad met pensioencommunicatie
 Beperking pensioenopbouw nodig op gespannen arbeidsmarkt
 Nog meer maatregelen tegen topinkomens
 Reisvergoeding belangrijker dan pensioen
 
 
reacties
 
Huub Paffen  |   | 
5-08-2008
 | 
09:43 uur
Uiteraard wil elke werkende Nederlander weten wat zijn pensioenopbouw is om zo te kunnen inschatten wat hij na zijn 65ste als aanvullend pensioen ontvangt.

Echter om verschillende redenen zal het voor de werkgever niet mogelijk zijn om de opbouw op de salarisstrook te vermelden:

Ten eerste kennen we verschillende pensioenregelingen. Zo kennen we de eindloon-, middenloon- en beschikbare premieregeling met elk zijn specifieke berekeningsmethode en tevens nog eens verschillende varianten.

Ten tweede is de uitvoering van deze regelingen door organisaties uitbesteed aan pensioenfondsen, gelieerd aan een branche of bedrijf, en pensioenverzekeraars. Afhankelijk van de regeling wordt door het fonds of de verzekeraar de pensioenopbouw berekend, gebaseerd op de premies die worden betaald door zowel de werknemer als werkgever. Deze berekeningen zijn complex en afhankelijk van een groot aantal factoren. Het gevolg hiervan is dat de werkgever niet beschikt over actuele gegevens ten aanzien van de pensioenopbouw en deze ook niet op een salarisstrook kan vermelden.

Als derde punt kan worden vermeld dat pensioenregelingen steeds vaker een individueel karakter kennen. De werknemer kan dan zelf kiezen voor zekerheid (een gegarandeerd rendement) of voor een hoger risico (beleggen in fondsen zonder een gegarandeerd rendement). Met name in het laatste geval kan de ontwikkeling van een beleggingsfonds grote invloed hebben op de opbouw, zowel positief als negatief.

Tot slot stappen werknemers regelmatig over naar een nieuwe werkgever en veranderen dus ook geregeld van pensioenfonds en/of -verzekeraar. Er kan dan al dan niet sprake zijn van een waardeoverdracht. Ook dat heeft weer een sterke invloed op de pensioenopbouw.

Kortom, in het huidige complexe pensioenlandschap zie ik het niet snel gebeuren dat de pensioenopbouw op de salarisstrook kan worden vermeld. Het zou veel logischer zijn als de pensioenfondsen en -verzekeraars hier op inspringen en dit inzicht sneller geven. Dit ligt tevens in lijn met de laatste aanpassingen van de Pensioenwetgeving.

Huub Paffen, consultant bij SD Worx Nederland
arjan post  |   | 
5-08-2008
 | 
12:09 uur
Dit is een zinvolle en waardevolle aanvulling
Tevens een goede info verstrekker naar je medewerkers.Voer dit door!!!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10