1 augustus 2008 -
Nu het kabinet wil dat er honderdduizenden mensen extra aan het werk gaan en ze langer moeten doorwerken, trekt Marius Ernsting, voorzitter van de vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, aan de bel. Hij vindt dat werknemers ook in de tijd van hun baas vrijwilligerswerk moeten kunnen doen.
Hij stelt op Zibb dat dit in cao's of in de wet moet worden geregeld. "Ongeveer vier miljoen mensen doen vrijwilligerswerk. Dat aantal blijft redelijk constant, maar de hoeveelheid tijd die zij eraan besteden, loopt wel terug. Een paar jaar geleden was het nog gemiddeld vijf uur per week, nu is het vier."
Terugloop
Organisaties die op vrijwilligers draaien, merken al dat meer vrouwen zijn gaan werken. Als vrijwilligers wegvallen, zal in elk geval een deel van hun werk door betaalde krachten moeten worden overgenomen, betoogt Ernsting. Zo is van de 27.000 brandweerlieden die Nederland telt 80 procent vrijwilliger. Ook de zorg kan niet zonder vrijwilligers. Veel oma's en opa's passen op hun kleinkinderen. Moeten zij langer blijven werken, dan zijn er professionele krachten nodig om die kinderen op te vangen.
Werktijd
Dat de arbeidsdeelname omhoog moet om problemen in de toekomst te voorkomen, staat voor Ernsting buiten kijf, maar om ongewenste effecten op het vrijwilligerswerk te voorkomen, moet er wel iets gebeuren. "Regel dat werknemers in een klein deel van de tijd van hun baas vrijwilligerswerk kunnen doen."
Bron:Zibb
Wat een flauwekul. Vrijwilligerswerk hoort niet in de baas zijn tijd te worden gedaan. Vrijwilligerswerk is helaas belangrijk. Er is een verschuiving van taken gaande van normaal regulier werk naar vrijwilligerswerk. Gewoon omdat deze werkzaamheden economisch te duur zijn geworden. Dit is sterk te zien in de zorg maar ook in het onderwijs (Veel kinderen kunnen niet goed rekenen; hier ligt mogelijk weer een taak voor de ouders en of vrijwilligerswerk; te gek voor woorden).
Was er nog tijd voor persoonlijk kontakt dan is dit zeker in de zorg weggesaneerd door de hoge kosten. De professionals regelen en organiseren. Vaak niet meer dan dat. Het uitvoeren van basistaken algemene verzorging wordt nog wel gedaan maar voor persoonlijk kontakt is de familie verantwoordelijk. En dan heb je het al. De familie heeft vaak weinig tijd. In vroegere jaren woonde de familie bij elkaar in de buurt en werden sociale/zorg taken meestal vanzelf gedaan. De meeste buurtnetwerken zijn gefragmenteerd door profesionalisering, stadsvernieuwing, import van andere culturen maar ook mede door de emancipatie. Was het eerst zo dat vrouwen de kans moesten krijgen om te kunnen doorleren en werken. Nu is het zo dat ze wel - moeten - doorleren en werken. Het frapante is dat modale inkomens niet toereikend zijn om mee te kunnen met de eisen van deze tijd. Eigenlijk is er weinig veranderd met 50 jaar geleden. Toen moest moeder de vrouw veelal ook wat bijverdienen. Zeker als de man een gewoon salarisje had. Om mee te kunnen met de stroom moet men heden ten dage meer zelf ondernemen (zorgverzekering, pensioen, hypotheek, studiefinanciering, internet, telefonie, carriere, behoud van werk en zelfontwikkeling)
In vroegere tijd was er geen keus (bv. er was maar 1 ziekekosten-verzekering en 1 PTT)Er was dus meer tijd om aandacht te hebben voor de buurt/familie. Door de professionalisering van de zorg wordt er meer gemanaged maar minder taken uitgevoerd. Voor deze kletsbanen moet de burger dus extra betalen door premieafdrachten en belastingen. Blijft over dat hij/zij ook nog eens meer zelf moet doen omdat ''alles zo goed geregeld is''.
Buiten dit hebben SoZaWe's nu het uitgangspunt Work-first. Mensen die voorheen met behoud van uitkering nuttig vrijwilligerswerk deden moeten nu economisch rendabel werk aanvaarden. Vaak werkzaamheden die onder hun niveau liggen en zelfs werk welke voorheen met plezier door WSWers werden gedaan. In sommige supermarkten werken mensen met VWO. Tja, vakkenvullen is ook werk.
Het komt erop neer dat maatschappelijk taken welke economisch te duur zijn geworden als vrijwilligerwerk worden gepromoot. Eigenlijk zou vrijwilligerwerk betaald werk moeten worden. Dat kan alleen als de salariskosten betaald worden maar niet door de werkgever. Dat is het probleem verschuiven. Hierdoor worden diensten van bedrijven duurder. Minder managers en ambtenaren bij overheid en zorg (de kletsbanen) en dit geld besteden aan uitvoerend werk lijk mij een betere optie.
c Jaarsma-Bronger
|
|
4
-
08
-
2008
|
15
:
33
uur
Het idee om de kosten voor vrijwilligerswerk bij de werkgever neer te leggen ben ik het absoluut mee ''oneens!!!!''.
In mijn beleving draait de werkgever in veel gevallen al op voor kosten die niet bij hem/haar horen. Met name de kosten voor kinderopvang. Als ik een kind wil, ben ik daar zelf verantwoordelijk voor, ook financieel.
De korting op inkomen, zoals vermindering van belasting voor kinderbijslag, kunnen worden aangesproken voor oppas e.d. Als een werknemer geen kinderen heeft, krijg hij/zij ook geen extra vergoeding van de werkgever. Ongelijkheid in beloning!!
Wat betreft het doen van vrijwilligerswerk, het moet uit je hart komen en geen verplichting worden.
sandra
|
|
5
-
08
-
2008
|
10
:
21
uur
Ik denk dat dit ook te maken heeft met ''maatschappelijk ondernemen'' en zo moet het blijven.
Als bedrijven verplicht moeten dan vind ik ook dat de belastingdienst er iets tegenover moet stellen.
Verder kan vrijwilligerswerk erbij dragen om je mensen prettig te laten voelen. Wat is er fijner als je een kind ziet lachen,die eindelijk eens plezier heeft omdat ze thuis geen geld hebben voor de zeilclub,fietsclub etc etc. De abn amro werkt regelmatig aan projecten. Mensen mogen per jaar een week van hun werktijd besteden aan vrijwilligerswerk. Als je 40 uur per week werkt,mag je 40 uur per jaar aan vrijwilligerswerk besteden,uiteraard moet het werk het toelaten. Jammer dat er toch heel veel mensen zijn die het werk belangrijker vinden dan iemand eens blij te maken
wesley nelissen
|
|
13
-
01
-
2009
|
09
:
08
uur
Handig bericht dankje!
m poelarends
|
|
13
-
01
-
2009
|
14
:
33
uur
vrijwiligerswerk moet in de baas z,n tijd, dit in goed overleg. Denk hierbij aan bv brandweer vrijwilligers,
deze zijn hard nodig. De meeste brandweer lieden zijn vrijwilligers.