30 juli 2008 -
Als een bedrijf op de fles dreigt te gaan, hebben managers snel de neiging om meteen een faillissement aan te vragen. Er is echter een andere mogelijkheid: een drastische reorganisatie waarbij de financiële huishouding en het operationele reilen en zeilen van het bedrijf volledig op de schop gaan.
Dat schrijft MD Weekly. Deze aanpak vergt echter nogal wat tijd en energie. De kans op een geslaagde reorganisatie is ook niet zo groot. Verder is het voor een bedrijf natuurlijk verstandig om te proberen om een faillissement te ontlopen, maar niet tegen iedere prijs.
CFO moet hoofd koel houden
Het grootste probleem is dat bedrijven vaak te laat maatregelen nemen. Het is vooral aan de CFO om op het juiste moment te kiezen tussen reorganisatie en faillissement. Vaak raakt het management echter in paniek en begint in het wilde weg alles van waarde te verkopen, om maar aan voldoende cashflow te komen. De CFO dient dan het hoofd koel te houden om chaos te voorkomen.
Bron:CFO, MD Weekly
Helaas is het vaak al te laat als de paniek uitbreekt.
Ook is de ervaring dat de CFO (of de controller) als eerste in paniek raakt en voortvarend aan de slag gaat met het nemen van de verkeerde beslissingen.
Hoe vreemd het ook klinkt, maar om de financiele problemen op te lossen, kan het beste een niet financiele manager het voortouw nemen. Financiele mensen (en ook CEO's) zijn opgeleid in een lineaire discipline en het oplossen van een crisis is zeker niet lineair.
Het inhuren van een ervaren crisismanager met een multidisciplinaire achtergrond is meestal de beste oplossing.
Maar het is nog beter om jaarlijks € 5000,-- uit te trekken voor een quick scan. Door zo'n quick scan worden de potentiele kansen en bedreigingen duidelijk. En let wel, 80% van de bedreigingen zijn in oorsprong niet financieel.