29 juli 2008 -
48 procent van de werknemers durft zijn portemonnee of mobiel niet onbeheerd op zijn bureau achter te laten. Tien procent voelt zich onveilig in de directe omgeving van het werk en vijf procent durft niet over te werken vanwege de (on)veiligheid op het werk.
Dat blijkt uit het eerste nationaal onderzoek ‘Beleving veiligheid op de werkplek’ dat onlangs in opdracht van beveiligingsorganisatie CSU Security Services werd uitgevoerd. HR Praktijk bericht erover. 72 procent zegt meer werk aan te kunnen in een veilige omgeving en 83 procent zegt dat een veilige werkomgeving essentieel is om het werk goed te doen.
Veiligheidsincident
Van de werknemers durft 22 procent de jas niet onbeheerd te laten hangen op het werk terwijl het voor 40 procent onmogelijk is om de laptop onbeheerd te laten. Niet onterecht, want één op de vier werd vorig jaar op het werk met een veiligheidsincident geconfronteerd waarvan vijftien procent op de eigen afdeling. 26 procent van de mensen werd op het werk bestolen, veertien procent werd bedreigd werd door collega´s en elf procent kreeg te maken kreeg met lichamelijk geweld. Na een incident durft twaalf procent de dader niet aan te spreken op zijn of haar gedrag.
Oplossingen
Vooral bouwkundige en elektronische oplossingen lijken nodig om werknemers een veiliger gevoel te geven. Eén op de drie noemt camera´s in en om gebouwen en een betere verlichting als oplossing. Ook organisatorische maatregelen kunnen een positief effect hebben. 25 procent ziet wel iets in toegangscontrole, 22 procent in beveiligingspersoneel en twintig procent denkt dat cursussen, workshops en voorlichtingsbijeenkomsten de veiligheid verbeteren.
Informatie Er valt overigens nog heel wat te winnen op het gebied van informatievoorziening. Van de respondenten weet 34 procent niet waar de nooduitgangen zijn, is 36 procent onbekend met het ontruimingsplan en weet 46 procent niet hoe te handelen bij calamiteiten.
Bron:HR Praktijk