14 juli 2008 -
Steeds meer hoogopgeleide Nederlanders en Duitsers kiezen ervoor in Scandinavië te gaan werken. De belangrijkste redenen hiervoor zijn slechte arbeidsomstandigheden, het ontbreken van natuur en ruimte en ontevredenheid met de maatschappij.
Daarnaast is emigreren naar Zweden ook praktisch: de afstand tot het thuisland is relatief klein en de Zweden spreken goed Engels. Dat stelt Karen den Boer, studente Business Administration aan de Kristianstad University in Zweden, in haar scriptie 'To move or not to move that’s the question! The new phenomenon of BrainDrain within developed countries'.
Brain drain
Traditioneel werd de term ‘Brain drain’ verbonden aan de migratie van hoogopgeleiden van landen in ontwikkeling naar ontwikkelde landen. Tegenwoordig hebben ook ontwikkelde landen te maken met Brain drain. Er vindt migratie plaats van hoogopgeleiden tussen de ontwikkelde landen. Dit klopt niet met de theorie over Brain drain dat het verschil in financiële kansen de oorzaak is van de migratie.
Minder geld Opvallend genoeg verwachten de hoogopgeleide emigranten namelijk bovendien minder te gaan verdienen in het land waar ze naar toe gaan. Wel verwachten ze een beter balans tussen werk en privé. Sociale contacten, positieve ervaringen van andere emigranten en het gemakkelijk vinden van een baan zijn de belangrijkste prikkels bij het proces van migratie.