21 juli 2002 -
Voor Nederlandse vrouwen met kinderen loont het vaak niet om te (blijven) werken. Het tweede inkomen gaat voor 44 tot zelfs 120 procent op aan kosten als kinderopvang, belasting en ziekenfonds.
Wanneer de kostwinner het minimumloon verdient, verliest het gezin bovendien de aanspraak op allerlei regelingen zoaals huursubsidie. Dat blijkt uit onderzoek van economisch onderzoekinstituut Nyfer.
Opleidingsniveau Zestig procent van de laagopgeleide vrouwen stopt met werken wanneer zij kinderen krijgen tegen tien procent van de hoog opgeleide vrouwen. Welk percentage opgaat aan bovengenoemde kosten hangt af van gezinssamenstelling en -inkomen. Hoe hoger het inkomen hoe minder de kosten drukken op het tweede inkomen.
Verschil De reden voor het verschil in het percentage dat stopt met werken, bij hoogopgeleiden en laagopgeleiden, ligt volgende onderzoekers gedeeltelijk aan financiele consequenties en deels aan andere redenen. Laagopgeleiden houden er traditionelere ideeën over de taakverdeling thuis op na.
Bron:Zibb.nl