23 juni 2008 -
De toekomstige generatie leiders gaat de maatschappij van morgen vormgeven. Dit zal onder andere te maken hebben met een globaliserende wereld, waardoor inleving in andere culturen een essentiële eigenschap zal zijn.
Dat blijkt uit onderzoek over huidig en toekomstig leiderschap dat Intelligence Group onder 450 studenten en starters uitvoerde in opdracht van de internationale studentenorganisatie AIESEC. De resultaten zijn verwerkt in het boek ‘Jij maakt het verschil, inspiratie en leiderschap voor The Next Generation’.
Een aantal uitkomsten van het onderzoek:
- 60 procent van de ondervraagden ziet zichzelf als een leider.
- Wat diegenen het meest aanspreekt in leiderschap is het kunnen ontwikkelen van anderen; op een goede tweede plaats komt het invloed uitoefenen op het eindresultaat.
- 42 procent van alle ondervraagden heeft het gevoel dat er iets moet veranderen in de Nederlandse samenleving:
• 64 procent zou daar zelf actie toe ondernemen;
• 72 procent heeft er vertrouwen in dat deze veranderingen ook doorgevoerd gaan worden.
- De ondervraagden zijn vooral bang dat een globaliserende arbeidsmarkt een grote impact gaat hebben op hun toekomst. Hiervan vrezen zij meer dan van bijvoorbeeld oorlogen, armoede of klimaatverandering.
- 43 procent van de ondervraagden geeft aan dat zij hun loopbaan als volgt voor zich zien: via verschillende werkgevers steeds een stapje hogerop komen (=jobhoppen).
- Zelfontplooiing, geluk en iets kunnen bijdragen zijn de belangrijkste drijfveren in het leven van de ondervraagde respondenten:
• Status en rijkdom zijn minder belangrijk;
• toch is 37 procent bereid om de balans in zijn of haar leven op te offeren voor een carrière en geeft 50 procent aan hierover te twijfelen;
• 81 procent is bereid om werk te doen wat hij/zij niet leuk vindt als dat een vereiste is om verder te komen;
• 42 procent is bereid dat te doen als ze daarmee veel geld kunnen verdienen.