zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ontslagen werknemer krijgt half jaar zoektermijn

17 juni 2008 - Werkgevers moeten een personeelslid dat ze kwijt willen, helpen bij het vinden van een andere baan. Ze moeten de werknemer intussen nog een half jaar in dienst houden. Zo schrijft Zibb.

Dat staat in het rapport dat de commissie-Bakker maandag in Rotterdam presenteerde. De commissie moet het kabinet adviseren over hoe honderdduizenden mensen extra aan de slag geholpen kunnen worden.



WW beperken
De commissie wil de duur van de WW drastisch beperken tot maximaal een jaar. Nu is dat nog maximaal 38 maanden. Werknemers zijn verplicht mee te werken aan scholing. Ze moeten zelf bijdragen aan een potje waaruit die wordt bekostigd. 

Hulp bij baan zoeken

Volgens betrokkenen verwacht de commissie dat bedrijven beter hun best doen een overtollig geworden werknemer elders aan de slag te helpen als ze hem nog een half jaar moeten doorbetalen. Bedrijven zouden dan bijvoorbeeld veel vaker onderling vacatures gaan uitwisselen. Ook ontslagen werknemers hebben in de plannen van de commissie belang bij snel zoeken naar een ander baan, omdat ze minder lang WW krijgen. 

AOW-leeftijd

Eerder lekte al uit dat de commissie-Bakker de AOW-leeftijd vanaf 2016 elk jaar met aan maand wil verhogen, totdat de in 2040 op 67 jaar uitkomt. Hierdoor neemt het aantal mensen dat werkt toe en gaan tegelijk de kosten van de AOW omlaag. Deze voorstellen zijn vooral bedoeld voor de wat langere termijn. Maar de commissie komt ook met aanbevelingen die in deze kabinetsperiode genomen kunnen worden. Zo zou langer doorwerken via fiscale prikkels beloond moeten worden. Ook moeten regelingen die bedrijven ontmoedigen om ouderen in dienst te nemen, zoals seniorendagen, verdwijnen. 

Ontslagrecht

Het kabinet stelde de commissie, onder leiding van TNT-topman Peter Bakker, afgelopen najaar in om de politieke impasse over de versoepeling van het ontslagrecht te doorbreken. Volgens CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken zouden bedrijven sneller mensen aannemen als ze er, indien nodig, ook weer makkelijk van af kunnen. Maar zijn plan stuitte op een veto van de PvdA.
De commissie-Bakker komt niet met een concreet voorstel om de ontslagtoets vooraf bij de rechter af te schaffen, zeggen bronnen. De commissie denkt dat het huidige ontslagrecht aan betekenis verliest als ontslagen werknemers snel bij een ander bedrijf aan werk worden geholpen.


Bron: Zibb
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Werkgever moet een jaar loon doorbetalen na ontslag'
 Motiverende manager cruciaal na ontslagronde
 Donner zet ontslagrecht terug op agenda
 Werkgevers moeten ophouden met doordrammen over ontslag
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
17-06-2008
 | 
10:34 uur
Typisch Nederlands er verschijnt een rapport en we nemen het bijna als feit aan.
In de tijd dat we een overschot op de arbeidsmarkt hadden, ontstond de discussie over het ontslagrecht. VNO/NCW wilden samen met het MKB de “Amerikaanse way” binnenhalen en de vakverenigingen stonden daar echt tegenover. Tijdens het vorige kabinet liep de discussie vast en men heeft het laten liggen.
Toen kwam Donner gefrustreerd dat hij niet meer justitie mag doen en dat ze hem het ministerie SZW hadden toebedeeld. Onze regent zal wraak nemen en stelde de discussie over het ontslagrecht als hoofdzaak voor zijn beleid.
De PVDA ging ervoor liggen en Donner kreeg zijn zin niet. Dus zoals we dat al jaren doen, stel een commissie samen en laat een rapport maken.
Gelukkig heeft de voorzitter Bakker verder dan zijn neus gekeken en het rapport staat vol met de toekomst. Dat daar tussen neus en lippen even de opdracht van Donner werd meegenomen, geen hond die dat merkt.
De kans voor draaikont Wouter Bos om onder zijn eigen dreigement uit te komen en de fractievoorzitter van de PVDA heeft daar al een voorbeeld van gegeven.
Helaas voor alle betrokkenen het woord is wederom aan de politiek, dus wie weet wat eruit komt rollen over een paar maanden.
Ik kom door mijn werk in contact met echte werkgevers en die hebben nog nooit geklaagd dat ze iemand niet konden ontslaan. Ze hadden een goede personeelsbeleid, waarin werd bijgehouden hoe de werknemer functioneert, wat zijn skills zijn en op het moment dat er iets mis ging, onmiddellijk met de werknemer aan de slag zijn gegaan.
Kwam het dan toch tot een ontslagprocedure, dan was er zoveel materiaal dat de rechter het arbeidscontract ontbond. Dus we hebben versoepeling van het ontslagrecht nodig voor de slechte werkgevers en dat is geen pluspunt.
Ondanks alle publicatie is het voor een werknemer van 60 jaar praktisch onmogelijk om nog aan de slag te komen, dus zet alles eens in de juiste verhoudingen, koppel zaken aan elkaar en verslechter geen rechten van goede werknemers, die door hun leeftijd minder gaan presteren, daar had de werkgever eerder op in moeten spelen!
Ik hoop dat dit een goede discussie wordt, dus mijn voorzet heb ik bij deze gedaan.
joop jansen  |   | 
17-06-2008
 | 
16:39 uur
Ik vind dat de heer Ladage toch enigzins kort door de bocht gaat met zijn reactie. Ik ben jaren lang als HR Directeur verantwoordelijk geweest voor HR in Europa voor een grote werkgever en meen daarom met enige ervaring te mogen spreken. Waar de heer Ladage het over heeft is een ''file op bouwen'' zoals dat in werkgevers kringen genoemd wordt. In de meeste gevallen wordt dat gedaan, in tegenstelling tot wat de heer Ladage opmerkt, als men al plannen heeft om desbetreffende werknemer te ontslaan. En op die manier wil men afvloeingskosten besparen. ( een slechte werkgever dus die niet wil betalen als ie iemand kwijt wil)Het huidige ontslagrecht in Nederland is wel degelijk een ''sta in de weg'' voor werkgevers. Op dit moment heb ik een eigen bedrijf in Headhunting. Ik heb laatstelijk een mijnheer van 61 geplaatst en ik zie een voorzichtige verschuiving van de leeftijd bij werkgevers voor het aannemen van oudere werknemers.Mijn mening is nog steeds dat we inderdaad het ontslagrecht zullen moeten veranderen om de arbeidsmarkt flexibeler te maken.
Frans T  |   | 
17-06-2008
 | 
17:10 uur
Wat Ron aanhaalt is absoluut waar. Donner gefrustreerd omdat hie niet op justitie zit kan en moet scoren op het ontslagrecht vindt hij zelf.

Wat ik mis en waar ik ij ziedend om kan maken, is dat er met geen woord gerept wordt over een inspanningsverplichting.
Let op het stukje ''Hulp bij baan zoeken''Ik garandeer iedereen dat er geen enkele werkgever hier moeite voor gaat doen. Ook van het onvoortelbaar zeer incompetente UWV en CWI hoeven we weinig te verwachten.
Ik voorzie een enorme verslechtiering van de posiie van de werknemer en de werklozen/uitkeringsgerechtigden

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10