16 juni 2008 -
Opkomende economieën als India, Singapore en de Filippijnen kapen echt geen duizenden goede banen weg van de Europeanen. Dat vooroordeel wordt onderuit gehaald door onderzoek van de European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (Eurofound).
Het bureau concludeert dat er tussen 2003 en 2006 slecht acht procent banen verloren zijn gegaan door offshoring. Alleen werknemers in Ierland en Portugal hebben iets te klagen: een kwart van hun banen werd in die periode uitbesteed. In Nederland en België is dit echter slechts vijf procent.
Werkgelegenheid
Verder wijst Eurofound op het feit dat offshoring vooral in de high end technologiesector effecten heeft en juist niet in de lagere technologiesectoren. De branche die de meeste banen verloren heeft aan offshoring is het bank- en verzekeringswezen. Beleidsmakers en bedrijfsleiders wijzen natuurlijk vooral op de positieve kanten van offshoring, zoals lagere prijzen en meer keuzemogelijkheden. Vakbonden leggen daarentegen meer de nadruk op de consequenties van de globalisering op de werkgelegenheid. De werknemers zelf lijken steeds minder positief te denken over de globalisering: vier van de tien noemden het in 2006 een goede zaak tegenover bijna tweederde in 2003. Het aantal dat globalisatie ziet als een bedreiging van de werkgelegenheid groeide van 39 tot 47 procent. Het onderzoek van de Work Foundation toonde echter aan dat het aantal banen waarvan verondersteld werd dat die zouden dalen ten gevolge van offshoring, zoals callcenterwerk, juist gestegen is in Groot Brittannië. Vooral de reis- en transportwereld halen hun diensten uit offshorelanden. IT komt pas op de derde plaats.