'Werkgever moet een jaar loon doorbetalen na ontslag'
9 juni 2008 -
Werkgevers moeten na ontslag een jaar lang het loon doorbetalen. Dat is volgens ingewijden een van de aanbevelingen waar de commissie-Bakker mee zal komen. Daarnaast moet de werkgever de ex-medewerker een jaar lang helpen bij het vinden van een nieuwe baan, meldt het AD.
De commissie-Bakker onderzoekt hoe het kabinet meer mensen aan het werk kunnen worden geholpen en de mobiliteit op de arbeidsmarkt vergroot kan worden. Over twee weken presenteert de commissie onder leiding van oud-TNT-topman Peter Bakker, de plannen aan het kabinet.
Max drie maanden WW
Wie na een jaar nog werkloos is op kosten van de baas, zou vervolgens recht hebben op een ww-uitkering van drie maanden. Wie een langere uitkering wil, moet zelf een verzekering afsluiten. Een werknemer kan zelf een verzekering afsluiten als hij een langere periode een uitkering wil ontvangen. Dat kan eventueel via de levensloopregeling. Dit stelsel moet in de plaats komen van het huidige ontslagrecht.
In de plannen van de commissie moeten werkgevers een jaar lang helpen bij het vinden van een nieuwe baan voor hun medewerkers die worden ontslagen. Daar staat tegenover dat werknemers verplicht zijn mee te werken, als scholing nodig is, om aan een nieuwe baan te komen. De commissie gaat ervan uit dat werkgevers meer hun best zullen doen om hun voormalige werknemers te helpen als zij er financieel voordeel bij hebben.
AOW
Eerder deze week lekte de plannen van de commissie-Bakker uit, waarin staat dat vanaf 2016 de AOW-leeftijd omhoog moet naar 67 jaar. Die verhoging gaat heel geleidelijk: ieder jaar een maand later AOW zodat na 24 jaar de leeftijd op 67 jaar uitkomt.
Bron:Algemeen Dagblad
Op zich goed dat dit wordt gesteld. Alleen doe het wel bij een werkgever die erg groot is meer dan 100 mensen
Een bakker/slager ofzo kunnen dit toch niet betalen. Zo kunnen werkgevers toch geen mensen in dienst nemen. En verder wat gaat er met de uitpuilende ww premies gebeuren. Gaan die weer terug naar mensen die ze hebben opgebracht.
Theo mj Schreurs
|
|
27
-
06
-
2008
|
07
:
47
uur
Ik ben van mening dat dit plan niet geschikt is voor alle werkgevers alsook werknemers. Ik neem mijzelf nu eens als voorbeeld. In mijn contract staat dat ik een concurentiebeding heb. Ik ben inmiddels 50 jaar en dan kan ik mij niet voorstellen dat mijn werkgever mij even zal helpen waar zij het risico zullen lopen dat ik bij de concurent terecht zal komen.
Ik denk dat het idee van de commisie-Bakker niet geschikt is voor alle werknemers en voor alle beroepen. Tevens krijg ik het vreemde gevoel dat mijn werkgever mij een sollicitatieplicht op de mouw gaat spelden. Hoe vaak mag je NEE zeggen tegen een baan die per slot van rekening je ex-baas voor je vind? Vergeet hierbij niet dat je ontslag aangezegt hebt gekregen. Moet je dan nog plezier in je werk hebben en hierbij gelukkig voelen. Ik denk dat deze nieuwe regeling als deze door zou gaan nog vele werknemers ongelukkig zal maken. Ik ben bang dat de kwaliteit van een werknemer hieronder te lijden heeft.
De andere kant van deze regeling is dat je ex-werkgever ook van andere bedrijven werknemers zal worden aangeboden. Nu is het van belang waarom je onslagen word?
Hoe zit het dan met werknemers die voor een Nederlands bedrijf werken, woonachtig zijn in het buitenland, verzekerd zijn in het buitenland en hun salaris ook daar word uitbetaald ??
De vragen rondom dit thema zullen sneller groeien dan antwoorden beschakbaar zullen zijn.