zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meeste kans op topfunctie met loyale instelling en financiële kennis

3 juni 2008 - CFO's maken de meeste kans om de plaats van CEO binnen een bedrijf te bemachtigen.  Het toenemende belang van kwartaalrapportages en de introductie van Sarbanes-Oxley, maakt dat CFO's steeds meer in de schijnwerpers staan.


Dat keer deed Monika Hamori, professor Human Ressources aan het Instituto de Empresa in Madrid, onderzoek naar CEO’s. Express.be vat samen. 



Loyaliteit
Een ander beslissende factor, naast financiële kennis, om aan de top te raken is volgens haar de loyaliteit aan het bedrijf. Managers die hun hele leven bij één bedrijf aan de roer blijven, hebben in de VS gemiddeld 22 jaar nodig om de hoogste functie te bereiken, tegen 24 jaar in Europa. Jobhoppers, die voor vier of meer bedrijven hebben gewerkt, hebben niet minder dan 26 jaar nodig om CEO te worden. De reden is simpel: insiders maken sneller promotie omdat ze het vertrouwen van hun leidinggevende genieten. 

Minder banen, minder tijd
De tijd die het kost om CEO te worden verkleint overigens sowieso. In 1980 was dat nog 28 jaar, in 2001 24 jaar. Ook het aantal tussenstappen vooraleer de hoogste functie werd bereikt verminderde - onder invloed van steeds vlakker wordende hiërarchieën- van zes naar vijf banen. Ook de vrouwelijke CEO heeft definitief haar intrede gedaan. In de jaren tachtig was hun aandeel verwaarloosbaar, tegenwoordig staan vrouwen aan de leiding van elf procent van Amerika's belangrijkste bedrijven. 

Verschillen en overeenkomsten

Uit het onderzoek van Hamori, in samenwerking met managementconsultant Booz & Company, blijkt ook verschillen tussen Amerika en Europa. CEO's in Europa zijn gemiddeld jonger dan hun Amerikaanse collega's (54 jaar vs. 56 jaar). 26 procent van de Amerikaanse CEO’s hadden maar één werkgever, in Europa is dat slechts achttien procent. Zodra ze de top bereiken hebben Europese CEO's het moeilijker: 17,6 procent van hen verloor vorig jaar zijn baan, tegen vijftien procent van de Amerikaanse CEO's en tien procent van de Japanse. De afgelopen tien jaar bleef een Amerikaanse topmanager gemiddeld negen jaar aan zet. In Europa was dat gemiddeld maar zeven jaar. 37 procent van de Europese CEO's, die hun bedrijf verlieten, werden ontslagen, tegen slechts 27 procent in de VS en twaalf procent in Japan. Maar er zijn ook overeenkomsten: één derde van de CEO's die worden ontslagen zijn slachtoffer van een machtstrijd en/of onenigheid binnen de raad van bestuur.


Bron: The Economist, Express.be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Loyaliteit belangrijk voor werkgevers
 Weg naar de top gaat via het buitenland
 Financiële functie nog steeds de snelste weg naar de top
 Beste CEO-opvolger is 'inside outsider'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10