29 mei 2008 -
Jonge managers willen het roer omgooien qua managementstijl en vinden andere competenties belangrijk dan het huidige topmanagement: autoriteit maakt plaats voor inspiratie en analytisch vermogen wordt verruild voor communicatieve vaardigheden.
Zo blijkt uit het onderzoek ‘Over de top’ van Twynstra Gudde Interim Management onder 600 managers tussen 30 en 40 jaar. Aanleiding voor het onderzoek is de rijzende vraag of de nieuwe generatie managers klaar en competent is om de huidige top op te volgen.
Thuisfront belangrijkst
Hoewel 28 procent van de managers echt ambitieus is en aangeeft een carrière aan de organisatietop te ambiëren, valt op dat het vooral een ambitie is voor de groep tot 35 jaar (64 procent). Daarna lijkt de ambitie af te vlakken. Voor acht op de tien managers is een goede balans tussen werk en privé de belangrijkste ambitie. Opvallend is dat óók voor de managers die aangeven een absolute topfunctie te ambiëren, dit de nummer één ambitie is. Dat het privéleven op een voetstuk staat, blijkt ook uit het feit dat ‘het thuisfront minder zien’ de belangrijkste reden is om geen bestuurszetel te bekleden (73 procent).
Parttime CEO Marion Kroezen, partner bij Twynstra Gudde Interim Management: "Interessant is dat de ambitie aanwezig is bij deze groep, net als de competenties. Maar de toekomstige top is heel bewust: geen carrière ten koste van alles. Het gezin speelt een belangrijke rol. Steeds vaker is het niet één carrière waarmee rekening gehouden moet worden; mannen én vrouwen ambiëren een stevige loopbaan. De nieuwe generatie stelt andere prioriteiten, wat vraagt om verandering van de bestuurscultuur. Wanneer zal de eerste parttime CEO zijn intrede doen? Zal de nieuwe generatie de bestuursfunctie een nieuw jasje aantrekken of zal de groep potentiële topmanagers toch drastisch teruglopen als blijkt dat dit niet kan?"
Netwerken of hard werken?
Netwerken, resultaat boeken en ambities duidelijk maken. Dat is volgens de nieuwe generatie managers dé manier om de top te bereiken. Deze generatie gelooft minder in het leren kennen van veel verschillende organisaties. Om zélf de top te bereiken wordt vooral hard gewerkt, terwijl dit opvallend genoeg niet in algemene zin als een succesvolle manier wordt gezien om een bestuurszetel te veroveren. En hoewel de managers geloven dat netwerken een goede manier is om aan de top te komen, ontbreekt het ze aan daadkracht; de jonge managers zijn zelf namelijk geen actieve netwerkers. Managers met ambitie voor de absolute top, geven relatief vaker de voorkeur aan het creëren van zichtbaarheid bij het topmanagement, het onderhouden van contacten met deze zelfde top en ook steken zij vaker hun nek uit. "Waar de manager met ambitie voor de échte top zich in onderscheidt, is zichzelf laten zien bij de top. Zij laten van zich horen én zien, en vallen op door hun resultaten," verklaart Kroezen.
Belangrijkste competenties
Over de belangrijkste competenties voor de topmanager van morgen zijn de jonge managers praktisch unaniem: communicatieve vaardigheden, besluitvaardigheid en inspiratie. De huidige top kenmerkt zich juist door maatschappelijk bewustzijn, analytisch vermogen en autoriteit. Deze laatste twee worden door de toekomstige generatie topmanagers opvallend genoeg als minst belangrijke competenties voor de topmanager van morgen genoemd. Tweederde van de jonge managers vindt zichzelf flexibel, zelfkritisch, inlevend en communicatief vaardig. "Het lijkt erop dat de toekomstige top wordt aangestuurd door de rechterhersenhelft, waarin eigenschappen als intuïtie, inzicht en creativiteit zitten," zegt Kroezen. "Communicatie is erg belangrijk voor deze managers en dit zal sterk terugkomen in hun managementstijl. Vrijwel alle managers geven aan het belangrijk te vinden dat een manager goed kan communiceren én ze kwalificeren zichzelf hier ook hoog op."
Uitdagingen
Aan de nieuwe generatie managers is gevraagd de belangrijkste managementuitdagingen van de komende tien jaar te identificeren. Talentmanagement en innovatie & technologie voeren de lijst aan. "Opvallend is dat deze twee belangrijkste ‘agendapunten voor de top’ overwegend interne zaken zijn. Wellicht is de nieuwe generatie managers wat naïef en hebben ze nog geen volledig beeld van een topfunctie. In de top gaat het ook om externe oriëntatie, samenwerking, uitbesteden en natuurlijk verantwoording," aldus Jacob Dijkstra, partner bij Twynstra Gudde Interim Management.
Piek
Bijna de helft van de managers verwacht begin 40 de piek van zijn of haar carrière te hebben bereikt. Dijkstra: "Het zijn ambitieuze mensen, die verwachten vroeg te pieken. Deze managers zullen, eenmaal aan de top, hun uitdagingen in de breedte - dus horizontaal - zoeken. Denk aan management in andere branches en expertisegebieden of management op projectbasis." De helft van de managers vindt dat op topniveau iedere managementbaan van tijdelijke aard is. Ze denken ook niet vast te zitten aan een bepaalde branche. De helft is van mening dat topmanagers in iedere branche succes kunnen boeken. Van de managers die een topfunctie nastreven, is dit zelfs 60 procent.
Eigenlijk had ik al van een flatgebouw willen springen in 1998. Het ging allemaal zo traag. Toen liepen de autoritaire managers nog vrij rond. Toen schreven managementbladen nog zo graag over old boys en hun oervervelende en leerzame verhalen. Een goede vriend zei toen: ''Spring pas in 2010, dan weten we het zeker. Of emigreer dan.'' Ik besloot te wachten. Ik ben hem dankbaar. Ik hoef mezelf niet te offeren aan de traagheid van het denken. Vorig jaar vroeg een topmanager nog aan mij: ''Stuur me wat belevingscommunicatie op aan A4''. En voegde toe: ''Oja, doe er wat inspiratie bij, dan kan ik even verder''. Inspiratie is niet iets dat je zomaar kan gebruiken. Het is een gift. Gebruik het goed en gericht. Weet wat je in je organisatie doet. Authenticiteit is de sleutel uiteindelijk.
Ik sta niet meer op een flatgebouw, misschien gaan we het redden in Nederland. Gelukkig. Zou ik vanaf nu directeuren aan de telefoon krijgen die hun golflidmaatschap minder belangrijk gaan vinden dan hun directe omgeving, hun functie op deze planeet en het aanraken van hun medewerkers?
Nieuwe tijden breken aan, laat ze voor Nederland niet verloren gaan.
Ik krijg bij het lezen van dit stuk een dubbel gevoel. Ik kan het allemaal begrijpen en ik zie het ook bijna dagelijks als ik jonge mensen begeleid in hun weg naar de top.
Maar zijn de huidige managers zo autoritair? Ik denk het niet. Ja, ze hebben autoriteit, zijn er, hebben uitstraling, maar dat hebben die aanstormende talenten ook.
Het leukste in het verhaal vind ik overigens de mening van de onderzoeker. Die stelt dat er op de top nog meer zaken zijn dan alleen interne zaken, hij verwijst daarbij naar de oude dogma's. Blijkbaar is deze man dus niet zo goed op de hoogte van de nieuwe onderzoeken, met name naar de onderzoeken naar de high performing organizations, waar het met name om interne zaken gaat.
Ja, ook adviesbureaus blijven soms te lang in de oude dogma's hangen!
b.j.p.mieden@pyramide.nl
|
|
29
-
05
-
2008
|
17
:
49
uur
Ik denk dat de verschillen tussen jong en oud betrekkelijker zijn dan hier wordt verondersteld.
Als ze ouder worden, zijn er nogal wat die veel op de vorige generatie lijken. Dat zagen we ook gebeuren bij de hippe, vooruitstrevende vogels, die later geen lijm nodig hadden om op het pluche en op gezapige wijze op hun positie te blijven zitten.
De goede uiteraard niet te na gesproken. De jongeren gaan de wereld niet opeens redden.
Jong en oud samen wel. Ik ben optimistisch genoeg om te constateren dat de wereld in zekere zin zich ontwikkelt, maar de enige remedie en effectieve nieuwe prioriteit is zelfonderzoek, en dat is niet tot nauwelijks leeftijdsgebonden.