Manager heeft liever uitdaging dan baanzekerheid – ook tijdens recessie
22 mei 2008 -
Het aantal managers dat de deur gewezen werd is verdubbeld in het afgelopen jaar. Daarmee liggen de ontslagen onder Britse managers op het hoogste niveau sinds 2001. Het goede nieuws is dat hun salarissen met gemiddeld 6,7 procent stegen.
Dit sombere perspectief komt naar voren uit het ‘2008 National Management Salary Survey’ van het Britse Chartered Management Institute.
Weerslag
Dit onderzoek is het zoveelste bewijs dat de kredietcrisis en het onzekere economische klimaat zeker hun weerslag hebben. Eerder deze maand bleek uit onderzoek van levensverzekeringsmaatschappij Phoenix onder rijke Amerikanen dat ook de elite zich ernstig zorgen maakt over de huidige en toekomstige financiële situatie. Onderzoek van TheLadders toonde aan dat goedverdienende managers de impact van de recessie inmiddels net zo hard voelen als de rest van de werkenden: driekwart van de werkzoekende managers heeft momenteel veel meer moeite om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.
Ontwikkelkansen gaan voor baanzekerheid
Verrassend is, gezien het economische klimaat en hogere salarissen, dat Britse managers toch hun baanzekerheid riskeren. 6,5 procent van hen nam afgelopen jaar vrijwillig ontslag, een cijfer dat in de afgelopen tien jaar bijna nog nooit zo hoog lag. Driekwart van de werkgevers geeft de schuld hiervoor aan concurrerende bedrijven of headhunters. De helft geeft toe dat ze geen goed carrièrekansen of ontwikkelmogelijkheden bieden. Een tiende zegt dat hun managers vertrekken uit frustratie met hun werkomgeving of bureaucratische leiderschapsstijlen.
Jo Causon, directeur Marketing en Corporate Affairs van het CMI: "Een hoger salaris is duidelijk niet genoeg om mensen aan boord te houden, zelfs niet in de huidige economische omstandigheden. Gezien het groeiende tekort aan talent is het des te zorgwekkender dat zoveel managers vertrekken. Een duidelijk signaal richting werkgevers dat ze zich in moeten zetten voor een beter werkklimaat en betere carrièrevooruitzichten."
Ook werving is een probleem Uit verdere analyse bleek dat personeelsbehoud niet het enige probleem voor ondernemingen is. Acht van de tien werkgevers hebben nog steeds moeite openstaande vacatures op te vullen. Met name door gebrek aan geschikte kandidaten (70 procent) en te hoge salariseisen (57 procent). Ook het snijden in secundaire arbeidsvoorwaarden speelt een rol (twaalf procent).
Ik vraag me gewoon af of dit nu werkelijk een ernstig probleem is.
Er zijn zeer uiteenlopende typen managers, met veel verschillende talenten, motivatie en ervaring.
Als maatschappijen, ict-technologieen, vooruitzichten bewegen dan veranderen ook mangement-taken en en posities.
Bedrijven, instellingen zouden in elk geval veel meer kunnen doen aan een 'zinvolle' invulling van de managementtaak.
Meer ethiek, creativiteit en elan, ik heb de indruk dat heel veel managementbananen 'dode' banen zijn.
Wel een goed inkomen, maar zinloos werk.