zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Klant betaalt kwart méér bij positieve online testimonial

19 mei 2008 - Koopkeuzes worden steeds meer bepaald door testimonials. De consument is zelfs bereid tot een kwart méér te betalen bij een positief oordeel, mits het product door een grote groep bezoekers beoordeeld is en een substantieel hoger rapportcijfer heeft.

Dat blijkt uit onderzoek van MarketResponse en VODW Marketing naar gebruik van internet door consumenten. Ook in 2004 voerden de twee bedrijven al een onderzoek uit naar internetgebruik. In vergelijking met vier jaar geleden richten consumenten zich méér op internet voor oriëntatie, aankoop en aftersales. Volgens channel-manager Gerrit Piksen van MarketResponse is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek dat testimonials commerciële kansen bieden. Piksen: "Van de respondenten die op vergelijkingssites komen, leest 75 procent testimonials en schrijft 24 procent zelf testimonials. Van deze laatste groep laat 63 procent een positief en elf procent een negatief oordeel achter. De klant schrijft dus graag positief. Bedrijven die ‘beloftes nakomen’ worden het meest gewaardeerd." 



Weekendje Parijs

Om de gegevens boven water te halen, deed Piksen een experiment met drie fictieve aanbiedingen voor een weekendje Parijs: de eerste voor 175 euro met een rapportcijfer 5,5 (gemiddelde van 100 reacties), de tweede voor 200 euro met een cijfer 8,0 (1 reactie) en de derde voor 225 euro, ook met een cijfer 8,0 (100 reacties). Maar liefst 77 procent koos voor de laatste optie. Vanwege het hoge beoordelingscijfer in combinatie met het hoge aantal beoordelingen kon een prijs worden gevraagd die circa een kwart hoger ligt. ‘Van mond tot muis’, noemt Piksen het. De consument 2.0 vindt de onpartijdige mening van en uitwisseling met andere consumenten waardevoller dan het instructieboekje van het bedrijf zelf. Bedrijven die klanten weten te overtuigen, zijn de winnaars. "Storytelling en word of mouth zijn een zaak van marketeers geworden," stelt Maton Sonnemans van VODW Marketing: "Klassieke marketingmiddelen als adverteren werken hier niet meer. Het gaat erom wat voor verhaal er over je wordt verteld." 

Vertrouwensband
Volgens Sonnemans vraagt de consument om een vertrouwensband met het bedrijf en is storytelling een zeer sterk middel om deze vertrouwensband te realiseren en meer online-aandacht te krijgen. Sonnemans: "Consumenten zitten niet te wachten op nóg meer informatie en nóg meer feiten. Ze verdrinken erin. Ze willen op een diep niveau betrokken worden bij een product, dienst of merk. Wat bedrijven nodig hebben is een authentiek, betekenisvol en inspirerend verhaal dat wordt doorverteld." 

Monoloog is ongeloofwaardig

Legio merken en bedrijven onderschatten de kracht van word of mouth, vindt Sonnemans. Hun monoloog van feiten is niet geloofwaardig en de kloof tussen hen en hun klanten groeit. Maar internet dwingt hen wakker te worden, de realiteit onder ogen te zien en van klanten ‘fans’ te maken door een open dialoog aan te gaan. Bedrijven die weten wat hun klanten willen, kunnen beter aan de verwachtingen voldoen en kweken ambassadeurs. Die vertellen het verhaal door, zoals blijkt uit het onderzoek.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Adviesbureaus laten kansen liggen bij online werving
 Merken worden sterker door online marketing
 Marketeer te voorzichtig op online sociale netwerken
 Marketingdirecteur snapt nieuwe media niet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10