Topbestuurders dreigen Nederland de rug toe te keren
19 mei 2008 -
Topbestuurders van grote Nederlandse ondernemingen zijn beledigd over de ophef die recentelijk gemaakt wordt over hun beloningen. Als er geen einde aan komt dreigen ze hun hoofdkantoren naar het buitenland te verplaatsen.
Dit zeggen sommige bestuurders in een boek van Volkskrant-journalist Xander van Uffelen dat binnenkort verschijnt, zo meldt Financieel Management.
Normale mensen
Jeroen van der Veer, CEO van Shell Nederland, zegt in het boek dat ‘we normale mensen zijn die ook normaal respect verdienen’. Van der Veer behoort tot de top vijf grootste verdieners in Nederland. In het afgelopen jaar streek hij 9,4 miljoen euro op. "De keuze is aan de samenleving," stelt Van der Veer. "Of je hebt een hoofdkantoor en neemt op de koop toe dat er een groot aantal mensen hier werkzaam is met hoge salarissen. Of niet."
Discriminatie Ook Ad Scheepbouwer, bestuursvoorzitter van KPN, laat zich in het boek uit over de recentelijke ophef. Hij meent dat alle aandacht voor een select groepje bestuurders een beetje als discriminatie voelt. Ook waarschuwt hij dat door alle ophef de kans bestaat dat bedrijven minder activiteiten in Nederland zullen ontwikkelen en het talent zal wegtrekken.
Beschamend
Naast Shell en KPN dreigt ook Michiel Boersma, topman van energiebedrijf Essent dat hij zijn hoofdkantoor naar het buitenland verplaatst als de kritiek aanhoudt. Hij noemt de reacties die politici in 2005 over zijn inkomen maakten 'ronduit beschamend'.
Bron:Financieel Management
Leuk toch dat het linkse vingertje, meestal gestuurd door jalouzie, er steeds maar weer in slaagt om onze economie gevoelige klappen toe te brengen.
Als de multinationals vanwege belastingingrepen die Woutertje nu weer wil gaan invoeren hun hoofdkantoren elders gaan vestigen betekent dat ook dat de werkgelegenheid voor de beter opgeleiden zal verminderen. Daardoor zal het linkse ideaal van ''allemaal gelijk'' langzamerhand gestalte gaan krijgen. Allemaal geen werk meer dus. Want met de bedrijven verdwijnen uiteindelijk alle banen.
Dat is het resultaat van jalouzie en de zeurterreur waar ons land zo onder gebukt gaat.
Mark Jonckheere
|
|
19
-
05
-
2008
|
14
:
11
uur
Een oude wijze Belgische politicus zei ooit: ''When you pay peanuts, you get monkeys''. Dat zal er dus gebeuren : beursgenoteerde bedrijven zullen bestuurd worden door apen. Net zoals de politiek dus. Iedereen gelijk !
Ton Wilde
|
|
19
-
05
-
2008
|
15
:
00
uur
@ad
Niet gelijk in de rechtse stress schieten ad. Denk eens na over een top-bestuurder die zijn onderneming enorm op kosten wil jagen (verhuizen is niet goedkoop) omdat mijnheer er niet tegen kan dat een aantal mensen vinden dat hij graait.
Zo'n bestuurder zou je als onderneming toch niet willen hebben? Ik zelf daarentegen zou het niet erg vinden als ik bij een beloning van 9.4KK per jaar dat gezeur op de koop toe moest nemen; want: Hoge bomen vangen veel wind.
Jan Frijters
|
|
19
-
05
-
2008
|
15
:
07
uur
Over terreur gesproken... ''Pas op hoor! Als wij het met een paar miljoen minder per jaar moeten doen dan gaan we hier weg, met kantoor en al. Nederland is gewaarschuwd!''
Tip: als je een beetje eenvoudig leeft kun je met drie miljoen per jaar best goed rondkomen ;-)
Tip voor de middeninkomens: al zou je 20% minder verdienen, dan heb je het nog steeds HEEL GOED.
Tip voor iedereen: eenvoudig leven, en niet te veel naar je buurman kijken.
A Stuijt
|
|
19
-
05
-
2008
|
15
:
08
uur
Als de kat van huis is, dansen de muizen. Die muzien noemen zich topbestuurders en hebben de waanidee ontwikkelt 'het voor het zeggen te hebben', terwijl ze gewoon een STROPdas blijken te dragen! De Vikingen hebben dat ingesteld om verwaten jongetjes zoals in dit stukje genoemd bij de les te houden. Dit muizengebrul zal snel stoppen, anders hangen deze muizen in de strop en worden zij 't speeltje van de kat!
info@vandewouw.nl
|
|
19
-
05
-
2008
|
15
:
35
uur
Héél kernachtig uitgedrukt, chapeau!!
D. Mulder
|
|
19
-
05
-
2008
|
16
:
20
uur
Persoonlijk heb ik geen problemen met de concurrerende beloningen bij private ondernemingen. In de (semi) overheidssector vind ik het een ander verhaal, zeker als het gaat om bestuurders die vrijwillig vertrekken en drie jaarsalarissen meekrijgen.
Van de dreigementen van de topmanagers ben ik niet onder de indruk. Het ligt een beetje in de sfeer van de ouder die tegen zijn kind zegt: “Als je niet op tijd thuis bent dan kom je er niet meer in!”. Een dreigement dat bijna nooit waargemaakt wordt omdat het gebaseerd is op een gevoel (frustratie?) en niet op ratio.
Nederland is een aantrekkelijk land voor bedrijven om zich te vestigen. We moeten het nog aantrekkelijker maken voor bedrijven door het creëren/behouden van een concurrerend belastingklimaat, de aanwezigheid van goed opgeleid talent en het investeren in kennis en kennisrijke industrieën en diensten. Wedden dat ze blijven!
PS. Wij zijn zeker geen klootjesvolk met een nulmentaliteit. Wij nemen hier zelden echt slechte besluiten omdat iedereen mee mag denken en praten, dus ook linksgeoriënteerden. Schoppen naar beneden en likken omhoog is ook een vak.
Het is een simpel economisch principe. Alles wat schaars is is duur.
Ook daarom hebben we met voetbal een mickey muis competitie. Daar tellen we niet mee. En zo gaat het straks ook met het bedrijfsleven.
Inderdaad, met 3 miljoen per jaar kun je makkelijk rondkomen, met de helft gaat het ook wel.
Maar er spelen heel andere wetten mee in dit spel en daar is iedereen wel erg blind voor. Het gaat ook om de economie van ons land. Buitenlandse investeerders denken nu al twee keer na voordat ze besluiten een vestiging in ons land te openen. Dat scheelt werkgelegenheid en dus lijdt de economie eronder.
Met het bedrijfsleven gaat het dezelfde kant op als met het voetbal als dit kortzichtige beleid wordt voortgezet, de grootste talenten verlaten het land en de economie zal steeds slechter worden.
En wie denkt dat de topbestuders dat alleen voor hun eigen belang doen, die komt bedrogen uit. Let wel, er zijn in Nederland ook geen 10 managers die vele miljoenen verdienen. Waar hebben we het eigenlijk over.
De top 5% zit ergens boven de 120.000 euro. Eerder al hebben we de kapitaalvlucht gezien, maar die les leert de politiek blijkbaar nooit.
w.oudshoorn
|
|
19
-
05
-
2008
|
17
:
30
uur
dus als ik het goed begrijp hebben
de topbestuurders nog niet genoeg
dat zijn meestal de mensen die roepen
dat de arbeider niet teveel moet vragen
w oudshoorn
Openbaarheid beloningen topbestuurders leidt tot afgunst.
Wat ik met dat geld doe, is mijn zaak, niemand zal weten waar ik het precies aan besteed’, zegt Numico Bestuursvoorzitter Jan Bennink. En terecht, dit is nog een van de weinige privileges die grootverdieners hebben in Nederland. De politiek, met de SP en PVDA voorop en zelfs de VEB roepen ‘exorbitante beloningen’. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt noemt de beloning van Bennink ‘buitengewoon vorstelijk’, maar wijst erop dat die door commissarissen en aandeelhouders is goedgekeurd. Op replytoall.nl leest het het hele artikel. Bijna iedereen, behalve de oud-bestuursvoorzitter Van der Wielen, is het er mee eens dat Bennink, Numico uit de problemen heeft gehaald en voor de hoofdprijs heeft verkocht aan Danone, waardoor het bedrijf twee keer zo veel waard is geworden. Hier hebben de aandeelhouders en de werknemers (behoud van baan en banengroei) van geprofiteerd.
replytoall.nl
D. Mulder
|
|
20
-
05
-
2008
|
09
:
45
uur
A Stuijt:
Stond deze wijsheid in de laatste strip van Kaptein Roodbaard (afleveringen: Interest and Money en/of The General Theory of Employment?)
Dan had er wel bij mogen staan dat stropdassen niet door Vikingen bedacht zijn. Een metafoor kan goed werken maar deze ontstijgt het stripniveau echt niet.
A. Stuijt
|
|
20
-
05
-
2008
|
12
:
32
uur
Kan mij dat schelen, D. Mulder? Nee! Maar dat mensen voor mindere misbruiken van macht de strop krijgen is wel erg relevant.