16 mei 2008 -
"Het moet maar eens afgelopen met het gezeur," vindt TopBrainstorm, een platform voor topvrouwen onder leiding van oud-minister Sybilla Dekker. Het onderzocht hoe vrouwen wél carrière kunnen maken zonder een wettelijk quotum. De Telegraaf schrijft erover.
De denktank boog zich over de vraag hoe het aantal Nederlandse topvrouwen opgekrikt kan worden. Want zoals we de laatste tijd vaak hebben kunnen lezen, is het droevig gesteld met vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Nederland bungelt in vergelijking met omringende landen ergens onderaan, met zo’n zeven procent vrouwen aan de top. Toch wel vreemd als je bedenkt dat er steeds meer vrouwen een hoge opleiding hebben genoten. Een wettelijk quotum zou daar de oplossing voor zijn.
Excuus-Truusen
Uit het onderzoek van TopBrainstorm blijkt echter dat zowel bedrijven als topmannen en -vrouwen een quotum te ver vinden gaan. In De Volkskrant zegt Ada van der Veer (de eerste vrouwelijke bankdirecteur): "Dat roept weerstand op. Op die manier worden excuus-Truusen benoemd en daar zullen bedrijven en getalenteerde vrouwen onder lijden." In hetzelfde artikel zegt de Belgische Veronique Pauwels (partner van consultancybureau Bain & Company): "Als vrouwen langere tijd drie dagen in de week werken, moeten ze niet klagen dat ze onvoldoende kansen krijgen. Hetzelfde geldt voor mannen, klagende mannen halen de top ook niet."
Cultuuromslag in plaats van slijmen bij de baas
Er zijn tal van andere middelen die vrouwen ook aan de top kunnen helpen. En dan moet je niet denken aan slijmen bij de baas of een sexy, strak truitje. De oplossing voor het probleem is volgens de denktank een totale cultuuromslag bij bedrijven, mannen én vrouwen. Om een paar voorbeelden te noemen:
- managers moeten erop worden afgerekend als ze niet genoeg vrouwelijk talent binnenhalen;
- er moet meer aandacht zijn voor een individuele carrièreplanning, bedrijven verliezen vaak de aandacht voor een vrouw als ze net moeder is geworden;
- vrouwen moeten beter nadenken over de planning van hun carrière en moeten zich ervan bewust worden dat niet of minder werken een negatief effect heeft op je loopbaan;
- zowel mannen als vrouwen moeten afstappen van de traditionele rolverdeling. Mannen kunnen namelijk ook parttime of flexibele uren werken.
Bron:De Telegraaf
Tja, en daar gaat de discussie weer.
Is het niet een vrije keuze van iedereen om de weg naar de top in te slaan? Veel vrouwen willen het gewoon niet en dat snappen die actievoerders gewoon niet, die denken hun mening ook de mening van anderen is.
Gelukkig kiezen we niet voor een wettelijk quotum, dan krijgen we zo'n sesamstraat afspiegeling van de maatschappij, waar meneer Aart nog de enige Nederlandse man is (maar wel zwaar afwijkend -ik heb in geen jaren Sesamstraat gezien, kan dus langs zitten-)Of kijk gewoon naar het kabinet waar vanwege de symboolpolitiek, waar de PvdA zo dol op is een paar vrouwen en een paar allochtonen in zijn gedumpt, zonder dat er op kwaliteiten is gelet.
Voordat feministisch Nederland weer alle pijlen op me richt, ik ben voorstander van gelijke kansen bij gelijke capaciteiten. Ik heb bij diverse bedrijven MD trajecten opgezet en daar geen onderscheid op basis van geslacht. Wat me wel opviel is dat 80% van de vrouwen met managementpotentieel aangeeft dat ze eerst willen bezien of ze kinderen willen, voordat ze het traject richting topmanagement willen ingaan. Gewoon een ervaringsgegeven.
Christian Gibson
|
|
16
-
05
-
2008
|
09
:
10
uur
Ben je chauvinistisch of vrouw-onvriendelijk als je constateert dat vrouwen en mannen biologisch van elkaar verschillen? Mannen hebben o.a. meer testosterone - een hormone die o.a. agressiviteit en veroveringsdrang aanjaagt. Het zakenleven wordt gekenmerkt door velle concurrentie. Dat de top dog vaker mannelijk dan vrouwelijk is lijkt mij - gezien zijn biologische aard - vanzelfsprekend. De drang bij vrouwen is gewoon minder. Zij schikken zich eerder dan een man. Wellicht is de oplossing om mannen te castreren en om vrouwen te voorzien van een verplichte wekelijkse testosterone injectie - wat een Utopie!
meka
|
|
16
-
05
-
2008
|
10
:
29
uur
topvrouwen? 50+ of kinderloos.
Mirjam.nu
|
|
16
-
05
-
2008
|
11
:
08
uur
Dat is makkelijk gezegd, al is het niet onterecht. Maar 'moeten' is een woordje dat het niet meer doet, noch bij mannen, noch bij vrouwen. Zelfs op coachingscursussen leer je heel mal formuleren. Zo mag je niet zeggen: zeg, waarom doe je dat nu eigenlijk niet gewoon? Nee, je moet zeggen 'wat maakt dat je daar weerstand van ondervindt?'. Want je mag iemand niet ter verantwoording roepen. En een vrouw die lekker met haar kroost in de bakfiets rondjes rijdt en zich 'relaxed in haar vel voelt' denkt niet aan haar carriere. Ze is nu toch gelukkig? Eindelijk af van al dat moeten. Dat is de vrije interpretatie van de feministische boodschap: bemoei je er niet mee.
Mary-Anne Gitmans-Bos
|
|
16
-
05
-
2008
|
13
:
33
uur
Eindelijk eens reeël gepraat over carriére maken. Ook ik ben het zo moe die klagende miepen noem ik ze maar. Ze willen wel, maar hebben vergeten een oppas te regelen als het kindje de griep krijgt, ik noem maar iets.
Alleen valt mij Eén iets op, waardoor ik toch wel een naar gevoel krijg.
Hoe zit het met de cariére vrouw die zomaar een CVA krijgt, weer terug worstelt en vervolgens geen plek meer krijgt binnen het perfecte bedrijfsleven, want dat geeft een onperfect gevoel bij de directie, en dat willen ze niet.
Zo vaak ben ik afgewezen , omdat ik op een stok loop. IK KRIJG NIET EENS EEN KANS.
Moet jullie toch eens voorstellen dat ik op mijn stok wordt afgewezen, belachelijk toch.Zoveel geld wordt er uitgegeven om gehandicapte mensen te laten omscholen, terwijl iedereen die logisch nadenkt,weet dat ze nooit meer worden geintregeerd.
Hoe gaan wij, sterke top vrouwen,
hier eindelijk iets aan doen.
Hartelijke groeten
Mary-Anne Gitmans
a. prinssen
|
|
17
-
05
-
2008
|
17
:
38
uur
Laten we vooral in het oude mannen-denken blijven hangen met zijn allen...
Alsof het quotum in Noorwegen alleen gevuld is met excuust-truusen! Integendeel.
De uitstekende regelingen rond kinderen krijgen en verzorgen, de zorgregelingen die ook voor mannen beschikbaar en NORMAAL zijn, de prima opvang rond en buiten schooltijden maakt dat daar het combineren van werk en gezin veel makkelijker is, en niet van die rare kronkels in persoonlijke ontwikkeling oplevert. Dus eerst maar eens aan de slag met de aanpassing van zorgrechten én plichten, werkgevers zover krijgen dat ze het normaal gaan vinden dat ook vaders zorgtaak en werk serieus willen combineren, en dan beginnen met gemeier over zeurende vrouwen.
Als vrouwen niet zoveel gezeurd hadden, hadden we a/ geen stemrecht, b/ geen pensioenopbouw, c/ geen recht op eigen bezit na ons huwelijk, d/ geen alimentatierechten (al kunnen daar de verhoudingen ook flink zoek raken, dat erken ik direct) e/ geen recht om door te werken na je huwelijk, f/ geen recht op betaald zwangerschapverlof en zo kan ik het alfabet wel afvullen.
Nee, zeurende mensen zijn vooral mensen die vinden dat andere mensen niet zo moeten zeuren, en die niet de nuance zien tussen zeuren en simpelweg benadrukken dat de wereld uit meer bestaat dan een ongelijke werk/geld/macht/recht/plicht verdeling.
En die laatste mevrouw: u vind zeurende vrouwen vervelend? Kijk eens in de spiegel. Afgewezen worden op een stok is niet aan de orde, en dat is vast ook niet gebeurd. Als u werkelijk uw top-vrouwzijn wilt bewijzen, hou op met zeuren en begin voor uzelf. Net zoals al die andere vrouwen die een feitelijke handicap hebben maar uit de WAO gedonderd zijn, of onder het mom ''er is geen handicap alleen een psychische factor'' aan de zijlijn worden geschoven. Dertig jaar geleden was u aan de valium of librium gezet door uw huisarts, u kunt nog van alles. Niet zeuren maar doorpakken! En respect hebben voor andere vechters en doorzetters, in plaats van hen naar beneden halen om er zelf een stapje hoger van te lijken.
Arvel
|
|
19
-
05
-
2008
|
14
:
28
uur
De feiten over de Noorse Situatie (vinden we in de vorige blogreacties op (Klik hier) )
Verder ben ik het met de heer Prinsen eens dat er in Noorwegen een groot verschil is in de kwaliteit van opvang en schoolsysteem (de kinderen zijn de hele dag op - om school).
Dat geeft de vrouwen meer kansen om voltijds te werken. Dat doen ze dus ook volgens de cijfers.
Het Noorse quotum is echter wel vrijwel geheel gevuld met excuustruus voorbeelden. Zie ook hier weer de feiten in de eurostat cijfers.